Στη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναρτήθηκε ο νέος κανονισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, με τον οποίο αλλάζουν τα πρότυπα για τις Καλές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Πρακτικές (ΚΓΠΚ) και ο οποίος τίθεται σε ισχύ από σήμερα.
Για την επίτευξη αυτών των αλλαγών η ελληνική πλευρά άσκησε έντονες πιέσεις, καθώς εκτός της αποστολής των 19 προτάσεων τροποποίησης που κατέθεσε το ΥΠΑΑΤ και τις οποίες υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης εργάστηκε στενά με την ομάδα των εννέα Μεσογειακών χωρών (EUMED9), ορισμένες εκ των οποίων υπερψήφισαν τις όποιες αλλαγές.
«Με μεθοδικότητα και συνέπεια, πρωτοστατήσαμε στην προσπάθεια για αλλαγές στην ΚΑΠ. Την ώρα που κάποιοι όχι μόνο αρνήθηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή αλλά τη χλεύαζαν, εμείς κάναμε τη φωνή των αγροτών της Ελλάδας σημαία της Ε.Ε., καταθέτοντας 19 προτάσεις για αλλαγές στην τρέχουσα ΚΑΠ» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε «οι προτάσεις μας υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στηρίχθηκαν από την ομάδα των εννέα Μεσογειακών χωρών (EUMED9) και ορισμένες εξ αυτών υπερψηφίσθηκαν από το ευρωκοινοβούλιο, την ώρα που τα λοιπά ελληνικά κόμματα είτε καταψήφιζαν είτε επέλεγαν την αποχή».
Όπως υπογράμμισε «ήδη οι αλλαγές που υπερψηφίσθηκαν αποτελούν νόμο της Ε.Ε. και διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες αγρότες ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και για τις άλλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί» συμπληρώνοντας «οι αγρότες μας πρέπει να καταλάβουν. Ότι δεν είναι μόνοι. Ισχυρό στήριγμα τους είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια πιο ευέλικτη, πιο αναπτυξιακή και πιο δίκαιη ΚΑΠ. Οι αγρότες μας έχουν φωνή και τη φωνή τους τη μεταφέρει στις Βρυξέλλες το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση της ΝΔ. Η Ελλάδα πρωτοπορεί και πρωτοστατεί στις αλλαγές στην ΚΑΠ».
Οι ΚΓΠΚ αφορούν σε ένα σύνολο εννέα επωφελών προτύπων τόσο για το περιβάλλον και το κλίμα, όσο και για τους αγρότες, καθώς λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Μεταξύ άλλων με τον νέο αυτό κανονισμό, τροποποιούνται τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση, τα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, στις τροποποιήσεις των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ, στην επανεξέταση των στρατηγικών σχεδίων για την ΚΓΠ και στις εξαιρέσεις από τους ελέγχους και τις κυρώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι απλουστεύσεις που αποφασίστηκαν είναι οι εξής:
1) Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ)
– Ειδικές εξαιρέσεις που σχετίζονται με τις ιδιαίτερες συνθήκες των ΚΜ, αφορούν στα ΚΓΠΚ 5, 6, 7 και 9.
– Προσωρινές αποκλίσεις που κρίνονται απαραίτητες λόγω ακραίων, απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή και αφορούν σε όλα τα ΚΓΠΚ.
– Τροποποιήσεις στο άρθρο 31 σε σχέση με τα οικολογικά προγράμματα σε συνδυασμό με το ΚΓΠΚ 8:
Για το έτος 2024, η Ελλάδα θα εφαρμόσει εν μέρει το ΚΓΠΚ 8 με βάση τον Κανονισμό 587/2024, που αφορά στη χρήση της γης που είχε αφιερωθεί σε αγρανάπαυση για καλλιέργεια αζωτοδεσμευτικών καλλιεργειών.
Για τα επόμενα έτη υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί το ΚΓΠΚ 8 από οικολογικό πρόγραμμα που αφορά σε εγκατάσταση νέων χαρακτηριστικών του τοπίου.
2) Πετύχαμε για όλη την προγραμματική περίοδο με αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2024 εξαίρεση από τους ελέγχους και τις κυρώσεις της αιρεσιμότητας για τις μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων.
3) Η υποχρέωση αξιολόγησης και πιθανής τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου κατόπιν έγκρισης νέας νομοθετικής πράξης υπό την Πράσινη Συμφωνία ισχύει μόνο για τα έτη 2024 και το 2025 και μετά καταργείται για έτη 2026 και 2027.
4) Δύο τροποποιήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου ανά έτος, αντί της μιας που ίσχυε.
Θ. Παπακώστας