Όταν η εξουσία ακολουθεί την κοινή γνώμη, είναι ισχυρή. Όταν την χτυπάει, τότε πέφτει. Alfred de Vigny, 1797-1863, Γάλλος συγγραφέας

Λ. Αυγενάκης: H Θεσσαλία αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση – Κανένα πρόβλημα με τα νερά στον Παγασητικό

18 Δεκεμβρίου, 2023

Ευρεία σύσκεψη και ενημέρωση πραγματοποιήθηκε απόψε στον Βόλο με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Κελέτση, για να εξεταστούν από κοντά τα προβλήματα της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας μετά τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου που σάρωσαν την περιοχή και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές.

   Ο κ. Αυγενάκης τόνισε προς τους παρευρισκόμενους ότι «για την κυβέρνηση, η αναγέννηση της Θεσσαλίας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε, δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε κάθε πολίτη της περιοχής», και παράλληλα αναφέρθηκε σε κάποιους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, που καλούσαν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους για να τονίσει ότι “η κυβέρνηση δεν έκλεισε τα μάτια στα προβλήματα,αλλά αντίθετα παρακολουθεί τι συμβαίνει και δίνει λύσεις”.

   Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι “κάποιοι ζήτησαν κάτι και εμείς το αρνηθήκαμε; Αλλοι είναι οι δήμαρχοι που συμφωνούν και είναι θετικοί και συνεχάρησαν προ ημερών τον πρωθυπουργό και άλλοι είναι οι δήμαρχοι που διαφωνούν; Εκφράζονται ανάλογα με το ακροατήριό τους; Ζήτησαν συνάντηση και εμείς το αρνηθήκαμε; Επαναλαμβάνω ότι οι πόρτες στο υπουργείο είναι ανοιχτές ανά πάσα στιγμή και είναι ευπρόσδεκτοι. Ειδικά για τη Θεσσαλία, δεν πρέπει να υπεισέρχονται, ούτε προσωπικές, ούτε κομματικές σκοπιμότητες. Η Θεσσαλία είναι ένα ζήτημα εθνικό. Δεν πρέπει οι πολίτες να ακούν τους κάθε αναρμόδιους, αλλά θα πρέπει να αναμένουν να ακούσουν τις δεσμευτικές ανακοινώσεις που κάνουμε τα αρμόδια υπουργεία” είπε. Τα προβλήματα της Θεσσαλίας δεν μπορούν να υπεισέλθουν ούτε κομματικές, ούτε προσωπικές σκοπιμότητες, γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα ως εθνικό.

   Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στη θάλασσα και κυρίως τον Παγασητικό, που επιβαρύνθηκε από τις μεγάλες πλημμύρες και τόνισε ότι ο κλειστός κόλπος είναι ασφαλής από κάθε πλευρά και τόνισε: “Οι συγκεντρώσεις οξυγόνου και οι τιμές Ρh στο θαλασσινό νερό κινήθηκαν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Χαμηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών αλάτων στο θαλασσινό νερό ακόμη και κοντά στις ακτές και στις συγκεντρώσεις χλωροφύλλης στη θάλασσα σε κοντινές πηγές. Δεν μετρήθηκαν στα ιζήματα, συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που να δείχνουν τοξικές συνθήκες διαβίωσης για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σαφώς υπήρξε θολερότητα των υδάτων σε σύγκριση με τα νερά του Βορείου Αιγαίου και γενικότερα υπήρξε γρήγορη επανάκαμψη στα θαλάσσια λιβάδια και αποκατάστασή τους.Ολα αυτά συντελούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση ψαριών και οι πολίτες πρέπει να ακούν μόνο τους αρμοδίους και τους επιστήμονες και να μη παρασύρεται κανείς από κάποιους που αναζητούν δέκα λεπτά δημοσιότητας”.

   Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ακόμη, ότι στο πλαίσιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα, στα Επιμελητήρια θα δημιουργηθεί μητρώο των επαγγελματικά ασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα και έτσι θα μπορέσουν να αποκτήσουν άμεση γνώση και για το τι συμβαίνει στις αγορέςμ αλλά και για τα προγράμματα που τρέχουν, αλλά παράλληλα και σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας θα ανακοινωθεί και το μητρώο ερασιτεχνών αλιέων ώστε να μπορέσει να μπει μια τάξη στο χώρο.

   Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στα έργα στήριξης κι αποκατάστασης τα οποία συνεχίζονται και στα μέτρα που σχετίζονται με την στήριξη αλιέων, του αλιευτικού κλάδου, του κλάδου εμπορίας αλιευμάτων κι έχουν θεσμοθετηθεί οι αποφάσεις για την αναστολή των φορολογικών κι ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ η κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής έχει λάβει όπως είπε «απόφαση για την απώλεια που υπήρχε τους δύο μήνες.

   Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Τριαντόπουλος “μαζί και με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Ναυτιλίας, προχωρούμε, τόσο στον καθαρισμό ανέλκυσης και απόσυρσης αυτοκινήτων, αφού πέρασε σχετική τροπολογία που καθορίζει το πλαίσιο και έλαβε και έκτακτη χρηματοδότηση το έργο, και με το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο προχωρά η διαδικασία για την αποκατάσταση του βυθού στον λιμένα Βόλου, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, εθνικούς πόρους ή ΠΔΕ και ίδιους πόρους του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, προκειμένου να αποκατασταθούν τα βάθη και να αποκατασταθεί η λειτουργία και οι δράσεις στο λιμάνι του Βόλου”.

   Διευκρίνησε ακόμη, ότι “όλα γίνονται υπό την καθοδήγηση του ΤΑΙΠΕΔ και δεν θα επηρεάσει η κατάσταση τη διαδικασία αξιοποίησης του λιμένος Βόλου που έχει ξεκινήσει”.

    Όσον αφορά στο μέτωπο αποζημιώσεων κρατικής αρωγής, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι “έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχει ξανανοίξει η πλατφόρμα, ενώ έχουν αποζημιωθεί πάνω από 38.000 πλημμυροπαθείς κι έχουν λάβει περισσότερα από 133 εκ. ευρώ. Όσον αφορά στην κρατική αρωγή των επιχειρήσεων, αυτή αφορά πάνω από 3.000 επιχειρήσεις κι έχει καταβληθεί πρώτη αρωγή και οι προκαταβολές θα καταβληθούν κι αυτές, ενώ τις επόμενες δύο ημέρες θα υπάρχει καλύτερη εικόνα”.

    Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις έκανε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αλλά και η επικεφαλής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου Βασιλική Κωνσταντά, αναφερόμενη στην κατάσταση του Παγασητικού και ανέφερε ότι έχουν καθαριστεί οι 61 από τις 130 παραλίες της περιοχής με τη σπουδαία παρέμβαση του ειδικού σκαφους που έχει δωρίσει το Ιδρυμα Ευγενίδη στο κράτος.