Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος αν δεν είναι κύριος του εαυτού του. Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ., Στωικός φιλόσοφος

Κυρ. Μητσοτάκης:Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες- Θα καθορίσουν το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη

«Οι εκλογές είναι κρίσιμες, γιατί θα καθορίσουν το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, κατά συνέπεια ψηφίζουμε για την εθνική εκπροσώπησή μας στον κορυφαίο ευρωπαϊκό δημοκρατικό θεσμό. Και επειδή θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον πολύ πιο δύσκολο από αυτό του 2019, είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προσέλθει σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν πιο ισχυρή», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», του ΑΝΤ1. Υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει το να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και τόνισε: «Ακριβώς, όμως, επειδή είναι εθνική κάλπη και επειδή η αντιπολίτευση έχει μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, θέλω να επισημάνω ότι όσο πιο δυνατή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο μεγαλύτερη, θα έλεγα, όχι νομιμοποίηση, αλλά τόσο μεγαλύτερη ισχύ θα έχει για να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, διότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση των εκλογών».

Είπε επίσης ότι «η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Βέβαια, άμα δείτε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο πρόβλημα παντού σήμερα είναι το κόστος διαβίωσης. Στην Ελλάδα είναι πιο έντονο, γιατί; Όχι γιατί ο πληθωρισμός κατ΄ ανάγκη είναι υψηλότερος, αλλά γιατί εξερχόμαστε από μια υπερδεκαετή κρίση η οποία συμπίεσε πάρα πολύ τα εισοδήματα. ‘Αρα, η βελτίωση των μισθών, η οποία είναι αισθητή και δεν αμφισβητείται, και των συντάξεων, ξεκινάει από μια πολύ χαμηλή βάση. Αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή τη στιγμή ως μια πραγματικότητα».

Και υπογράμμισε: «Η παραδοχή που κάνουμε, είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας. Και στέλνω αυτή την επιστολή τώρα επειδή τώρα έχουμε ευρωεκλογές. Και επειδή για την επόμενη πενταετία θέλω να θέσω και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία στηρίζω ανεπιφύλακτα, προ των ευθυνών της και ζητούμε ευρωπαϊκή στήριξη σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μας ήταν άγνωστο ότι οι πολυεθνικές τιμολογούν διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς. Το αναδεικνύουμε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία παρέμβαση».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία. Όποιος λοιπόν την εισηγείται, είτε είναι αντιπολίτευση, είτε είναι βιομήχανοι, είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, να κοιτάξουν να δουν τι μπορούν οι ίδιοι να κάνουν στα δικά τους περιθώρια κέρδους και όταν θέλουν να δώσουν συμβουλή στην κυβέρνηση για τα δημόσια οικονομικά, να μας υποδείξουν ποιους φόρους πρέπει να αυξήσουμε… ».

Ανέφερε επίσης: «Εμείς δώσαμε μεγάλη στήριξη στην κοινωνία, την εποχή του κορονοϊού. Και κάναμε πάρα πολύ καλά, όπως το έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κρατήσαμε όρθια την ελληνική κοινωνία, στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, προστατεύσαμε θέσεις εργασίας. Αλλά τώρα επανερχόμαστε σε μία εποχή δημοσιονομικής κανονικότητας και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέτουν -για να το εξηγήσουμε και αυτό με απλά λόγια, μερικές φορές η αντιπολίτευση είναι σαν να μην τα γνωρίζει όλα αυτά- συγκεκριμένη οροφή δαπανών».

Αναφορικά με τις συντάξεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Μακάρι να μπορούσαμε να αυξήσουμε τις συντάξεις περισσότερο, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα. Όμως, εμείς είμαστε αυτοί που αυξάνουμε πια και συντάξεις και μισθούς στον δημόσιο τομέα μετά από 14 χρόνια. Κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε, χωρίς να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολίτες, συμπολίτες μας οι οποίοι τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Και σε αυτούς στρέφουμε την προσοχή μας. Και η επιδοματική μας πολιτική για την οποία κατηγορούμαστε, αυτούς υποστηρίζει τελικά. Διότι θέλουμε μια κοινωνική πολιτική η οποία να μπορεί να υποστηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και όπως σας είπα, αν δείτε ένα-ένα τα επιδόματα τα οποία δίνουμε σήμερα, θα δείτε ότι είναι επιδόματα τα οποία αφορούν άτομα τα οποία βρίσκονται σε φτώχεια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αφορούν το επίδομα στέγασης και ενοικίου, άνθρωποι οι οποίοι είναι στο ενοίκιο και τους οποίους πρέπει να βοηθήσουμε. Αφορούν επιδόματα παιδιών, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά. Και αφορούν και επιδόματα αναπηρίας, γιατί προφανώς πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως αναλυτικά και σε μέτρα τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση και κληθείς να σχολιάσει το θέμα των ενοικίων επεσήμανε: «Το ζήτημα των ενοικίων είναι ένα ζήτημα βασικά προσφοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα διαμερίσματα μπορούν να μπουν στην αγορά τόσο θα μειωθούν και οι αυξήσεις στα ενοίκια, διότι θα υπάρχουν περισσότερα σπίτια τα οποία μπορούμε να προσφέρουμε.

Τι έχουμε κάνει για τα ενοίκια; Πρώτον, το «Σπίτι μου» ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα. Πηγαίνω σε αρκετές περιοδείες μου, εχω δει νέα ζευγάρια, νέους συμπολίτες μας να μας λένε, «ευχαριστώ πάρα πολύ, αποκτούμε το σπίτι μας». Πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου, η οποία είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν το ίδιο σπίτι. Και το σπίτι τους μένει τελικά. Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες από την Ευρώπη, για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε σημαντικά το πρόγραμμα αυτό και να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», μεγαλύτερης περιμέτρου από το πρώτο.

Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να βάλουμε περισσότερα διαμερίσματα κλειστά στην αγορά. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» έχει αρχίσει να τρέχει, όχι όπως θα θέλαμε. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιες παραμέτρους, να το κάνουμε πιο ελκυστικό. Έχει κάποιος κληρονομήσει από τους γονείς του ή έχει πάρει με γονική παροχή ένα κλειστό διαμέρισμα. Όταν τα ενοίκια ήταν χαμηλά, δεν συνέφερε να το φτιάξει… ».

Για τα εθνικά θέματα τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο. Αλλά θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να συζητήσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι το βασικό, το κύριο γεωπολιτικό ζήτημα το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε με την Τουρκία. Το μόνο βασικό μεγάλο θέμα το οποίο έχουμε να συζητήσουμε».

Αναφορικά με τα Τέμπη, μετά από σχετικό ερώτημα, τόνισε: «Είναι βάρος για την κυβέρνηση, αλλά είναι μεγαλύτερο βάρος για τη Δικαιοσύνη, διότι η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη». Καθώς και «να έρθουν, να φτιάξουν κατηγορητήριο και δεσμεύομαι ότι, από τη στιγμή που θα κατατεθεί, θα συζητηθεί αμέσως στη Βουλή. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Αλλά πρέπει να δω το κατηγορητήριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα από όλα αυτά».