Αν θέλετε πλήρη ασφάλεια να πάτε φυλακή. Εκεί θα σας ταΐζουν, θα σας ντύνουν, θα σας περιθάλπτουν και λοιπά. Το μόνο που λείπει είναι η ελευθερία. - Dwight D. Eisenhower, 1890-1969, Αμερικανός στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος

Κυρ. Μητσοτάκης: Το ΤΕΚΑ αλλάζει τις αντιλήψεις μας για την αποταμίευση και την σημασία της ασφαλισμένης εργασίας

«Η τομή που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντική και τα οφέλη από την δημιουργία του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και είναι πολλαπλά. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι που έθιξαν και οι τρεις νέοι που συμμετείχαν στο πάνελ, στο ζήτημα της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας ενός μέρους των προσωπικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός νέου. Αυτή η έννοια του ατομικού κουμπαρά, ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά σας, γράφουν το όνομά σας επάνω, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει, κατ’ ελάχιστον το κράτος εγγυάται ότι θα πάρετε πίσω τις εισφορές σας και σίγουρα κάτι περισσότερο. Αυτό ανατρέπει πλήρως την αντίληψη την οποία έχουμε για την διανεμητική έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ότι ουσιαστικά οι δικές μας εισφορές πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Ακριβώς αυτός ο ατομικός κουμπαράς, τον οποίο θα βλέπετε οι ασφαλισμένοι κάθε μήνα να μεγαλώνει, είναι αυτό που αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης αλλά και γύρω από την σημασία της ασφαλισμένης εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όσους οραματίστηκα, σχεδίασαν και υλοποίησαν το ΤΕΚΑ, το πρώτο κεφάλαιο, όπως είπε, μια πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα και υπογράμμισε ότι πρόκειται για πνευματικό παιδί του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου.