Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Tony Benn, 1925-2014, Βρετανός πολιτικός

Κωνσταντινούπολη: Σεμινάριο παραδοσιακών χορών στο Ζάππειο Εκπαιδευτήριο

19 Απριλίου, 2024

Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσιακό χορό πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους μαθητές των ομογενειακών σχολείων.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Γουλιμάρη της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και περιελάμβανε θεωρητικό μέρος για τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα και τους παραδοσιακούς χορούς και βιωματικό εργαστήριο με την παρουσίαση βασικών παραδοσιακών χορών. Επίσης στους μαθητές παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές φορεσιές από την Μακεδονία, την Θράκη και τη Θεσσαλία.

 

Το σεμινάριο που είχε στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την πλούσια ομορφιά και την τέχνη των παραδοσιακών χορών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς,  το παρακολούθησαν με επιτυχία όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου τους οποίους ο κ Γουλιμάρης μύησε στην χορευτική παράδοση.

 

Για την προσφορά του στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό ο κ Γουλιμάρης τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα από τις διευθύντριες του Ζαππείου Εκπαιδευτηρίου Ρίκα Μπέκαρ Παντελάρα και Εύα Κανάρη καθώς και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ευδοκία Σαμουηλίδου που διοργάνωσε το Σεμινάριο.

 

Ο καθηγητής Δημήτρης Γουλιμάρης είναι διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Αθλητικός Τουρισμός, Οργάνωση Δρώμενων, Χορός” της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ. και υπεύθυνος της μεταπτυχιακής ειδίκευσης “Σπουδές στο Χορό”, είναι μέλος πολιτιστικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παράδοσης και του χορού και έχει διδάξει τον παραδοσιακό χορό σε πολλές χώρες στο εξωτερικό.