Προτάσεις για την αλλαγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ώστε η πολιτική ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία να αποκτήσει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, θα καταθέσουν δύο περιφερειακές παρατάξεις και μια πολιτική κίνηση, σε κοινή εκδήλωση που διοργανώνουν, με θέμα «ποια ανάπτυξη και πώς – επιστήμη και πολιτική για τη βιωσιμότητα στην Κεντρική Μακεδονία», την Τετάρτη το απόγευμα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Την κοινή πρωτοβουλία τους παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», (που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές), Χρήστος Παπαστεργίου, της περιφερειακής παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» (που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Μυλόπουλος και της πολιτικής κίνησης «Σοσιαλιστική Προοπτική» Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
«Μας ενώνει η υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, της παιδείας, της ανάπτυξης, της προστασίας και της αειφορίας του περιβάλλοντος και των δημόσιων υποδομών» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η σχετική πρωτοβουλία να έχει συνέχεια και στις άλλες περιφερειακές ενότητες. Υπενθύμισε ότι η παράταξή του είχε αναλάβει κοινές δράσεις στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο με την παράταξη των Οικολόγων ενώ σημείωσε ότι «προχθές υπήρχε, στις εκλογές της ΚΕΔΕ, κοινό ψηφοδέλτιο δυνάμεων που αντιπαρατίθενται στις ίδιες πολιτικές, που κατέγραψε ένα πολύ ισχυρό ποσοστό της τάξης του 30%».
Ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε ότι «αυτή η ένωση δυνάμεων τριών διαφορετικών χώρων, όμορων πλην διαφορετικών, ίσως λίγο ξενίζει» και τόνισε: «αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή διαπίστωση ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την ανάπτυξη που ακολουθούνται, δεν συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη». Απαντώντας στο ερώτημα αν η κοινή προσπάθεια που ανακοινώθηκε σήμερα έχει εκλογική προοπτική, απάντησε: «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο, δεν μιλάω για πολιτικό». Και πρόσθεσε: «στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα υπάρξει αμφισβήτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».
Ο κ. Ζαρωτιάδης, άλλωστε, επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων στις εκλογές και δεδομένης μιας πολύ μεγάλης αποχής, «φωνάζει την ανάγκη, τη θέλησή της για ένα ρεαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική». Επιπλέον τόνισε ότι «πολιτική και επιστήμη μαζί ξανά πρέπει να συναντηθούν για να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις δυνατότητες της βιώσιμης ανάπτυξης», ενώ αναφέρθηκε και στο δυστύχημα των Τεμπών λέγοντας ότι «οι συλλεγόμενες υπογραφές που απαιτούν την απάντηση στο έγκλημα των Τεμπών οδεύουν προς το 1,5 εκατομμύριο ολοταχώς».
Π.Γ.