Οι ΗΠΑ θα περιοριστούν να στηρίξουν οικονομικά το Ισραήλ; Ή θα υιοθετήσουν το σύνολο του οικονομικού πακέτου που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με πόρους για τη Γάζα, την Ουκρανία και τους εταίρους της Ουάσινγκτον στην Ασία; Το Κογκρέσο ξεκινά σήμερα να εξετάζει αυτό το ακανθώδες θέμα.
Το Κογκρέσο είναι διχασμένο αναφορικά με την παροχή βοήθειας στους συμμάχους της χώρας.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να περάσει χωρίς καθυστέρηση η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, στενού συμμάχου των ΗΠΑ που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς.
Τα πράγματα περιπλέκονται όμως στην περίπτωση της Ουκρανίας.
Η Ουάσινγκτον παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στο Κίεβο από τους συμμάχους του και έχει αποδεσμεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.
Όμως δεν είναι βέβαιο ότι ο Μπάιντεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του, οι ΗΠΑ να εξακολουθήσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ουκρανία, την οποία επανέλαβε κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο.
Κίνδυνος χαλάρωσης
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία, υπάρχει μια μικρή ομάδα δεξιών βουλευτών που ζητούν να σταματήσει αμέσως η παροχή βοήθειας στο Κίεβο.
Έπειτα από τρεις εβδομάδες πρωτοφανούς παράλυσης στο σώμα αυτό, ο νέος του πρόεδρος Μάικ Τζόνσον αναζητεί ακόμη τις ισορροπίες.
Από την άλλη στη Γερουσία, τόσο οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στο σώμα, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Η άποψη σύμφωνα με την οποία η στήριξη εναντίον της Ρωσίας βλάπτει τις άλλες προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια είναι λανθασμένη», εκτίμησε ο Μιτς Μακόνελ, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.
Γνωρίζοντας τον κίνδυνο χαλάρωσης από μία πλευρά της αμερικανικής πολιτικής τάξης, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να συνδυάσει το αίτημά του για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία – περισσότερα από 61 δισεκ. δολάρια-με αυτή για το Ισραήλ, περίπου 14 δισεκ. δολάρια.
Παράλληλα ο Μπάιντεν έχει ζητήσει πόρους για τη διατήρηση της υπεροχής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στον στρατιωτικό τομέα, κυρίως με επενδύσεις στα υποβρύχια, και στον οικονομικό τομέα, με την Ουάσινγκτον να επιθυμεί να ανταγωνιστεί τα μεγάλα κινεζικά σχέδια για έργα υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Εξάλλου ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει εκτιμήσει ότι θα χρειαστούν λίγα περισσότερα από 9 δισεκ. δολάρια για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς ανθρωπιστικές κρίσεις, περιλαμβανομένης αυτής στη Λωρίδα της Γάζας.
Συνολικά πρόκειται για ένα πακέτο ύψους σχεδόν 106 δισεκ. δολαρίων.
«Βαρβαρότητα»
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής επιθυμεί να διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία που θα αφορά αποκλειστικά την παροχή βοήθειας στο Ισραήλ.
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη συνέχιση της βαρβαρότητας που διαπράττεται αυτή τη στιγμή εναντίον του Ισραήλ», τόνισε ο Τζόνσον.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα μέτρα στήριξης των άλλων συμμάχων των ΗΠΑ θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης αργότερα.
«Η εθνική μας ασφάλεια εξαρτάται τόσο από την υποστήριξη του Ισραήλ στη μάχη του κατά της τρομοκρατίας, όσο και από τον περιορισμό των δεινών των αμάχων στη Γάζα. Γι’ αυτό ζήτησαν από το Κογκρέσο ένα πακέτο ασφαλείας που μας επιτρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας τόσο σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική όσο και την ανθρωπιστική βοήθεια», έγραψε ο Μπάιντεν στην πλατφόρμα Χ. «Η βιώσιμη ειρήνη εξαρτάται από αυτό», τόνισε.
Η μάχη μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται σκληρή.