Το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας να αναβάλλουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Ρωσία μετά την αιματηρή επίθεση στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, για την οποία κατηγορήθηκαν μετανάστες από την περιοχή.
Οι εξελίξεις έχουν εντείνει το αντιμεταναστευτικό κλίμα στη Ρωσία, ειδικά απέναντι σε εργαζόμενους μετανάστες από χώρες της κεντρικής Ασίας, που είναι κατά πλειονότητα μουσουλμανικές.
Ένας άνδρας από το Κιργιστάν προφυλακίστηκε χθες από ρωσικό δικαστήριο, κατηγορούμενος ότι παρείχε κατάλυμα στους τέσσερις ύποπτους ως δράστες, που έχουν καταγωγή από το Τατζικιστάν. Οι τέσσερις αυτοί άνδρες και τρεις ακόμα, επίσης με καταγωγή από το Τατζικιστάν που κατηγορούνται ως συνεργοί, έχουν επίσης προφυλακιστεί.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει πει ότι ευθύνεται για την επίθεση και έχει δώσει στη δημοσιότητα βίντεο από το μακελειό, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 139 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 182. Η Ρωσία, χωρίς να δίνει στοιχεία, έχει δηλώσει πως υποπτεύεται ότι η Ουκρανία έχει κάποια σχέση με την επίθεση, κάτι που το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά.
Σε σύσταση που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν κάλεσε τους πολίτες να επισκέπτονται τη Ρωσία μόνο σε περίπτωση ανάγκης, και, εάν το κάνουν, να είναι βέβαιοι ότι έχουν μαζί τους συνεχώς όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και ότι συμμορφώνονται με τις εντολές της ρωσικής αστυνομίας.
Οι αρχές στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν εξέδωσαν αντίστοιχη σύσταση για τους Ουζμπέκους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία ή σχεδιάζουν να πάνε εκεί, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν εργάζονται στη Ρωσία και κάποιοι έχουν ήδη πει ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στο να εργαστούν εκεί. Κάποιοι επιβάτες, για παράδειγμα, αρνούνται να επιβιβαστούν σε ταξί με Τατζίκους οδηγούς.
Το Radio Free Europe/Radio Liberty μετέδωσε ότι σε πολλούς επιβάτες που προσπαθούσαν να πετάξουν για Μόσχα τη Δευτέρα από την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, ενός άλλου κράτους της κεντρικής Ασίας, δεν επετράπη η επιβίβαση. Ανέφερε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης και επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι αυτό συνδέεται με την «πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Η όποια μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων μεταναστών εργαζομένων θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη ρωσική οικονομία, η οποία στηρίζεται ιδιαίτερα σε εργαζόμενους από την κεντρική Ασία για τομείς όπως οι κατασκευές, οι λιανικές πωλήσεις και οι υπηρεσίες διανομής.
Η Ρωσία υφίσταται μια γενικότερη έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω των απαιτήσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να κληθούν έως και 300.000 έφεδροι στον στρατό το 2022 και οδήγησε χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η Αλεξάντρα Προκοπένκο, οικονομολόγος και αναλύτρια στο Carnegie Russia Eurasia Center, δήλωσε ότι η εισροή μεταναστών είχε «σχεδόν σταματήσει» από την αρχή του πολέμου -εν μέρει διότι οι μετανάστες θα δέχονταν πιέσεις να ενταχθούν στον στρατό και εν μέρει λόγω του ανταγωνισμού από άλλες χώρες για να τους προσελκύσουν.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι από την κεντρική Ασία μπορούν να πάνε να εργαστούν σε χώρες του Κόλπου, τη Νότια Κορέα ή την Τουρκία -μπορούν να βρουν δουλειές και δεν θα είχαν προβλήματα με τις μεταφορές χρημάτων εξαιτίας των (δυτικών) κυρώσεων, θα υπήρχαν λιγότερα προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και πιθανόν οι τοπικές αρχές θα τους συμπεριφέρονταν με καλύτερο τρόπο απ’ ό,τι στη Ρωσία», δήλωσε η ίδια.
Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο πατριάρχης Κύριλλος, άφησε να εννοηθεί ότι η επίθεση της Παρασκευής ήταν μια απόπειρα από αυτούς που επιδιώκουν το κακό της Ρωσίας να πυροδοτήσουν εντάσεις μεταξύ θρησκειών.
«Έγινε μια προσπάθεια να έλθουν αντιμέτωπες δύο παραδοσιακές θρησκείες ( ο χριστιανισμός και το Ισλάμ), έγινε μια προσπάθεια να διχαστούν άνθρωποι με βάση τις θρησκευτικές αρχές και να έρθει ο ένας αντιμέτωπος με τον άλλο. Φυσικά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο στη Ρωσία», δήλωσε ο πατριάρχης Κύριλλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
ΤΦ