Σε κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα που στόχο έχουν να αναδειχθούν τα διαχρονικά προβλήματα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων και να βρεθούν λύσεις, ώστε να μην κλονιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, προχωρούν από σήμερα οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας. Διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι πρόθεσή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση να επιβαρύνουν την οδική κυκλοφορία για τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα παραλίμνια χωριά του Λαγκαδά και από τον βόρειο τομέα της περιοχής και το Ζαγκλιβέρι, θα προχωρήσουν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου του Λαγκαδά με τα τρακτέρ τους, γεγονός που όμως δεν θα επηρεάσει την κυκλοφορία για τους πολίτες, αφού υπάρχουν άλλοι τρεις εναλλακτικοί δρόμοι μέσω των οποίων μπορούν να κινηθούν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κώστας Χατζηπαραδείσης, υπεύθυνος επικοινωνίας του μπλόκου που έχει στηθεί στη διασταύρωση Σερρών-Κιλκίς στη Λιτή.
«Δεν βγαίνουμε στους δρόμους για να ζητήσουμε επιδοτήσεις και λεφτά», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι επιζητούν δίκαιες λύσεις στα διαχρονικά τους αιτήματα. Όπως διευκρίνισε στα αιτήματά τους πρώτο κατατάσσεται η πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση και ακολουθούν τα εξής: ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωϊκό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου, πανελλαδική ένταξη των καλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος και διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.
Ο κ. Χατζηπαραδείσης ανέφερε ότι με τη λήξη της κινητοποίησής τους στο κέντρο του Λαγκαδά, οι συμμετέχοντες σε αυτήν θα επιστρέψουν στη θέση τους, από όπου θα αναχωρήσουν το απόγευμα με προορισμό το Δερβένι, όπου θα παραταχθούν στον κόμβο του Αυχένα στον αυτοκινητόδρομο από τη δεξιά πλευρά των Λαγηνών στην έξοδο Θεσσαλονίκης. «Πρόθεσή μας δεν είναι να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του οδοστρώματος, αφού πραγματικά δε θέλουμε να επιβαρύνουμε την κυκλοφορία για τους πολίτες, που είναι ήδη αυξημένη λόγω των εργασιών του FlyOver και άλλων έργων υποδομής ευρύτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης», τόνισε.
Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αγρότες από Επανομή
Στο μεταξύ, επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Επανομή και κοντινές της περιοχές, αλλά και από τη Θέρμη, κατευθύνονται σήμερα προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου προτίθενται να σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους εκτός οδοστρώματος, αφού «στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες, αλλά να διατρανώσουμε τα προβλήματά μας με πρώτο το κόστος παραγωγής που χρόνια τώρα αυξάνει και λύσεις δεν δίνονται», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Μάρκος Μάρκου που καλλιεργεί 2.000 στρέμματα.
Στα αιτήματα των αγροτών που προέταξε ο ίδιος συμπεριλαμβάνονται η αναθεώρηση της «ανεφάρμοστης», όπως τη χαρακτήρισε, ΚΑΠ -ειδικά σε ό,τι αφορά το πρασίνισμα- και η επιτακτική ανάγκη έντασης των ελέγχων.
Εξάλλου, κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα έξω από το δημαρχείο Χαλκηδόνας πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, και αντίστοιχα στη Νάουσα και στις Σέρρες, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1 σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.
Ελ. Αλ.
φωτ.αρχείου