Οι ηγέτες που θέλουν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο ξέρουν πολύ καλά ότι πρώτα πρέπει να παρουσιάσουν ή να επινοήσουν ένα πρώτο θύμα. Elias Canetti, 1905-1994, Συγγραφέας Εβραιοβουλγαρικής καταγωγής, Νόμπελ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση

«Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση», είναι το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζοντας τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, και σημείωσε πως η σιωπή, η συγκάλυψη, και η αδιαφορία απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης παιδιών συντείνουν στον πολλαπλασιασμό τους.

«Ίσως δεν υπάρχει οδυνηρότερη μορφή βίας από αυτήν που ασκείται σε παιδιά. Ευάλωτα και αδύναμα, ανήμπορα να αντιδράσουν στη βάναυση μεταχείριση, βυθίζονται σ’ ένα σκοτάδι χωρίς τέλος που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ενήλικη ζωή τους», είπε στην ομιλία της η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Συχνά, ο πόνος, ψυχικός και σωματικός, που δοκιμάζουν, προκαλείται από οικεία πρόσωπα, γονείς, κηδεμόνες, συγγενείς, φίλους, τους ανθρώπους που οφείλουν να τα αγαπούν και να τα προστατεύουν. Και η σιωπή, η συγκάλυψη, η αδιαφορία απέναντι σε περιστατικά κακομεταχείρισης, παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης των παιδιών συντείνουν στον πολλαπλασιασμό τους. Δυστυχώς και στη χώρα μας. Οι αριθμοί που παραθέτουν οι ειδικοί είναι αποκαλυπτικοί. Η δραστηριότητα του Σωματείου “ΕΛΙΖΑ” από τη σύστασή του το 2008, με πρωτοβουλία της κ. Μαρίνας Καρέλλα και του συζύγου της Μιχαήλ, ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην αναγνώριση και διερεύνηση του φαινομένου. Σε συνεργασία με τα Παιδικά Xωριά SOS, ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου ξενώνα θεραπείας και αποκατάστασης παραμελημένων και κακοποιημένων παιδιών, προσχολικής ηλικίας. Ακολούθησε η δημιουργία της 1ης Μονάδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού. Πριν από δύο χρόνια, εγκαινιάστηκε η 2η Μονάδα στο Νοσοκομείο Αττικόν, για τη φροντίδα βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης και την εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα συνδράμουν ουσιαστικά στην πρόληψη του ζοφερού αυτού φαινομένου. Και σήμερα εγκαινιάζουμε την 3η Μονάδα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με στόχο τη διαχείριση και πρόληψη της παιδικής κακοποίησης. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων οικογενειών. “Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση”, είναι το μήνυμα του Σωματείου ΕΛΙΖΑ, μήνυμα που μας καλεί όλους σε εγρήγορση. Μας παροτρύνει να μη διστάζουμε να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε στις αρμόδιες αρχές περιστατικά κακοποίησης, να μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην υποψία, έστω, ότι πίσω από κλειστές πόρτες ένα παιδάκι υποφέρει. Μας επισημαίνει μια σημαντική ευθύνη και υποχρέωση: να κάνουμε τον κόσμο μας πιο ασφαλή για τα παιδιά, να προφυλάξουμε την αθωότητά τους, να προασπίσουμε το δικαίωμά τους στην αγάπη και τη φροντίδα, σαν μια εγγύηση για το μέλλον. Θέλω να συγχαρώ θερμά τους δωρητές που βοήθησαν να δημιουργηθεί η μονάδα, τους εργαζόμενους σε αυτήν, και βέβαια τους ιδρυτές. Αν ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας, νιώθουμε ευγνωμοσύνη σε όσους συνεισφέρουν ώστε τα τραύματα αυτά να προλαμβάνονται ή να θεραπεύονται».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Ελπιδοφόρος Μανταδάκης και η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΙΖΑ» Μαρίνα Καρέλλα.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος τόνισε ότι «ήδη βρισκόμαστε σε διυπουργική διαβούλευση για την εκπόνηση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την διασφάλιση Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων».

Είπε ότι η Μονάδα που εγκαινιάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αποτελεί πρωτοβουλία του Σωματείου «ΕΛΙΖΑ» και πρόκειται για την 3η Μονάδα, που ιδρύεται πανελλαδικά, καθώς ήδη λειτουργούν δύο αντίστοιχες, στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού» και στο «Αττικόν»και πρόσθεσε: «Ασφαλώς είναι πολύ χρήσιμη, όχι μόνον για την επιτυγχανομένη μείωση του απαιτούμενου χρόνου νοσηλείας, αλλά και διότι με την διεπιστημονική της προσέγγιση αποτελεί σημείο αναφοράς και πρότυπο καλής πρακτικής φροντίδος παιδιών φερόμενης κακοποίησης ή παραμέλησης. Ενδεικτικές, όμως, προσπάθειες όπως αυτή αποκαλύπτουν τις γενικότερες ανάγκες υπάρξεως ευρύτατων δικτύων υπηρεσιών αντιμετωπίσεως παρόμοιων συμβαμάτων, δικτύων κοινωνικής μέριμνας και ψυχικής υγείας. Η κυβέρνηση πράττει τα δέοντα. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε η κατάθεση νοσμοσχεδίου πλήρους αναδιοργανώσεως των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας. Ήδη βρισκόμαστε σε διυπουργική διαβούλευση για την εκπόνηση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την διασφάλιση Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων. Υπάρχει πολλή δουλειά για όλους. Και εδώ φυσικά, επί του πεδίου, και στα αρμόδια υπουργεία».

του απεσταλμένου μας Ν. Ρούμπου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ