Οι Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι όλα τα δυσάρεστα που τους έχουν συμβεί οφείλονται στην Δύση και γι’ αυτό προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να της μοιάσουν. Νίκος Δήμου, 1935-, Έλληνας συγγραφέας & αρθρογράφος

Κατακτώντας την ανάπτυξη μέσα από το χάος

*  Αγνή Μαριακάκη, Μέλος της Επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος MindSearch, Ψυχολόγος-Κοινωνική Ερευνήτρια

 

Στη μεταπανδημική εποχή έχουν σημειωθεί μερικές από τις πιο απρόσμενες και καταιγιστικές αλλαγές στις συνθήκες που έχουμε μάθει να ζούμε, να σχετιζόμαστε και να δουλεύουμε. Καλούμαστε να ευδοκιμήσουμε στην ταχύτατη, ασύντακτη και χαοτική ροή της αλλαγής. Στις δεξιότητες που απαιτεί ο αναδυόμενος κόσμος, ανήκει η ικανότητα να συνεχίζουμε να ακμάζουμε στη δυστοπία, να αξιοποιούμε την ασυμμετρία, να ευημερούμε στην ανατροπή, ακόμα και στην κατάλυση.

Το 2011 ένας μαθηματικός με το όνομα Eric Yuan πρότεινε στη Cisco ένα νέο λογισμικό τηλεδιασκέψεων. Εισέπραξε μια ηχηρή άρνηση, μάζεψε τις ιδέες και τις προτάσεις του και πήγε σπίτι του να συνεχίσει, περιμένοντας την επόμενη κατάλληλη στιγμή. Άλλωστε από υπομονή άλλο τίποτα, καθώς ο Yuan, όντας Κινέζος μετανάστης με άθλια αγγλικά, χρειάστηκε να κάνει αίτηση για βίζα 9 φορές, ώσπου να καταφέρει να πάει στις ΗΠΑ και να εργαστεί στη Silicon Valley. H επόμενη ευκαιρία του ήταν το 2020, όταν ήρθε το πρώτο lockdown και ανέτρεψε οριστικά τα πάντα, δημιουργώντας ένα ασύμμετρο χάος, σε όλο τον πλανήτη. Εκείνο το λογισμικό του Yuan είχε το όνομα Zoom. Μπορεί η Cisco να του έκλεισε την πόρτα, αλλά του άνοιξε «παράθυρα» ο κόσμος όλος, όταν το πρωτοφανές χάος της πανδημίας δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες. Ο Eric Yuan έχει πει «δεν μπορείς να κοιτάς πίσω, μόνο σε ό,τι έχεις μάθει στο παρελθόν σου. Το μέλλον θα πρέπει να σε βρει προετοιμασμένο για το άγνωστο, το διαφορετικό και το απρόσμενο.

Το χάος, η ασυμμετρία, η ανατροπή δεν αποτελούν απειλή. Αντίθετα είναι μια πρόσκληση να αμφισβητήσουμε το status quo. Να ξεπεράσουμε την ικανοποίηση που πρόσφεραν όλες οι μέχρι τώρα επιτυχίες, για να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας καθώς κοιτάμε μπροστά. Να χτίσουμε την ικανότητά μας να ξεκινάμε από την αρχή, σε συνθήκες που διαρκώς θα μας αποσταθεροποιούν. Και να παραμένουμε αποφασισμένοι να είμαστε στην πρώτη γραμμή μαζί με αυτούς που μέσα από το χάος, συνθέτουν κάθε επόμενο κεφάλαιο ανθρωπιάς και εξέλιξης.

Χρειάζεται να χτίσουμε συστήματα, ομάδες, νοοτροπίες που επωφελούνται από το χάος, την αστάθεια και την αβεβαιότητα. Χρειαζόμαστε να υποδεχτούμε το άγνωστο, το απρόσμενο, το αστάθμητο, αντί να του αντισταθούμε, ή να το αποφύγουμε. Και αυτό είναι και το θέμα του 8ου Forum της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που θα λάβει χώρα στις 5 Ιουνίου, με τίτλο «Μastering Chaos».

Όπως τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business Μυλαίδη Στούμπου, Περιφερειακή Διευθύντρια της Microsoft, “ η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα – σε ένα τοπίο όπου σιγά σιγά εκλείπουν οι προβλέψιμες διαδρομές, οι σταθερές εξελίξεις και το απρόβλεπτο, το χαοτικά περίπλοκο, θα είναι πλέον η νέα μας κανονικότητα».

Γι’ αυτό ακριβώς ο στόχος του 8ου Forum είναι να μεταδώσει ουσιαστική έμπνευση και πρακτικές στρατηγικές πάνω στο πώς μπορεί κανείς να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε διαρκείς αναταράξεις, υπό χαοτικές συνθήκες. Μερικές από τις δεξιότητες που θα χρειαστεί να εξελίξουμε είναι:

Η τέχνη της αποδοχής – Ένα νέο θεμέλιο σκέψης βασίζεται στην παραδοχή ότι το χάος μπορεί να είναι καταλύτης εξέλιξης και ανάπτυξης. Άρα ο στόχος δεν είναι να αποφύγουμε το χάος αλλά να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε.

Η εστίαση στην ουσία – Σε έναν κόσμο πληροφοριακής συμφόρησης, καταιγιστικής περιπλοκότητας και ταχύτατων αλλαγών, θα χρειαστεί να εξελίξουμε εκθετικά εμείς οι ίδιοι την ικανότητά μας να εστιάζουμε στο ουσιώδες, και σε αυτό που δημιουργεί αξία.

Η έμπνευση μέσα από το «κενό» – Σε έναν κόσμο πληθωρικά γεμάτο από πληροφορίες, προκλήσεις και δυνατότητες θα χρειαστεί να μπορούμε να επιτρέπουμε χρόνο κενό, χωρίς υπερδραστηριότητα, που επιτρέπει την ανασύνταξη, την περισυλλογή και τον αυθορμητισμό.

Η σύμπραξη με το «ατελές» – Ισχύει ότι η τελειότητα είναι εχθρός της προόδου, γι’ αυτό και το χάος είναι εφαλτήριο ανάπτυξης. Έχει νόημα να συμφιλιωνόμαστε όλο και περισσότερο με την προσπάθεια, την επιδίωξη, τις ιδέες και τη φαντασία, κι ας μην είναι άρτια η τελική επίτευξη.

Στον αναδυόμενο κόσμο του χάους οι δυνατότητες για εξέλιξη και ανάπτυξη θα είναι περισσότερες από ποτέ πριν, και θα ανήκουν σε αυτούς που προετοιμάζονται με τόλμη και ανοιχτούς ορίζοντες