Δεν γνωρίζω κανένα λαό που να πλούτισε ύστερα από νίκη σ’ έναν πόλεμο. Voltaire, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

Κάννες: Βραβείο σε ταινία φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ

24 Μαΐου, 2024

Το δεύτερο μεγάλο βραβείο στη LΑ CINEF, το Επίσημο Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, απέσπασε η ταινία «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» («The Chaos She Left Behind»), στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νίκου Κολιούκου.

Η ταινία, με πρωταγωνιστές την Μαρίνα Σιώτου και τον Γιάννη Τσορτέκη, γυρίστηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας στη σκηνοθεσία του Νίκου Κολιούκου και της πτυχιακής εργασίας στη φωτογραφία της Αλεξάνδρας Ρίμπα, στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Επιλέχθηκε από 2.263 συμμετοχές νέων δημιουργών από όλον τον κόσμο και διαγωνίστηκε ανάμεσα σε άλλες 17, αποσπώντας εξ ημισείας το δεύτερο βραβείο με το «Out the Window Through the Wall» σε σκηνοθεσία Αζια Σεγκάλοβιτς.

Επιβλέπων της διπλωματικής εργασίας του Νίκου Κολιούκου ήταν ο καθηγητής Σκηνοθεσίας του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, και επιβλέπων της πτυχιακής εργασίας της Αλεξάνδρας Ρίμπα ήταν ο Καθηγητής Διεύθυνσης Φωτογραφίας του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Παναγιώτης Σαλαπάτας.

 

«Η ευαισθησία και το ταλέντο ξεπερνούν τα εμπόδια»

Οι περισσότεροι συντελεστές της ταινίας είναι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ ενώ και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για την ταινία είναι του Τμήματος Κινηματογράφου.

«Είναι μία πάρα πολύ σημαντική διάκριση, σε έναν κορυφαίο διαγωνισμό για τις σπουδαστικές ταινίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν 2.263 ταινίες από 55 σχολές κινηματογράφου από όλον τον κόσμο. Στις διαγωνιζόμενες ταινίες συγκαταλέγονταν παραγωγές από τις πιο φημισμένες ιστορικές σχολές κινηματογράφου του κόσμου, που έχουν πολύ ισχυρή τεχνική και οικονομική υποστήριξη στις διπλωματικές ταινίες που παράγουν. Στο Τμήμα Κινηματογράφου δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις ταινίες, που τελικά γίνονται με οικονομικά μέσα που διαθέτουν οι ίδιοι φοιτητές και φοιτήτριες και ο εξοπλισμός που διαθέτουμε δεν είναι εύκολο να συναγωνιστεί το επίπεδο παραγωγής των αντίστοιχων σχολών. Όμως στον καλλιτεχνικό χώρο η ευαισθησία και το ταλέντο μπορούν να ξεπερνάνε όλα αυτά τα εμπόδια και η συλλογική δουλειά ανάμεσα στους φοιτητές μας και το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο στο τμήμα είναι αυτά που τελικά διακρίνονται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Απόστολος Καρακάσης.

Η ταινία έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποσπώντας τα Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για τη Μαρίνα Σιώτου. Διαγωνίζεται, επίσης φέτος, εκπροσωπώντας το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, για το Βραβείο Ίρις Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, και έχει ήδη προκριθεί στην τελική 12άδα.

«Τα βραβεία δεν έρχονται ουρανοκατέβατα. Αυτά τα παιδιά, με το ταλέντο που έχουν, ενδεχομένως θα μπορούσαν να έκαναν την ταινία και χωρίς να πήγαιναν στη σχολή. Δεν είναι όμως απλώς ένα βραβείο στις Κάννες, είναι σημαντικό ότι ανεβαίνει ο μέσος όρος στις κινηματογραφικές σπουδές, έχουν βγει κι άλλες ταινίες, πολύ σημαντικές. Το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ ξεκίνησε το 2004 ως ο πρώτος φορέας κινηματογραφικής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας και αν και υπήρξαν και ζόρικες περίοδοι, όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία, ήταν τύχη που το αγκάλιασαν ενεργοί κινηματογραφιστές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου, ομ. καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και ένας από τους καθηγητές που αφιερώθηκαν στο Τμήμα του ΑΠΘ από την ίδρυσή του.

Περίληψη της ταινίας «Το Χάος που Άφησε Πίσω της»

Η Άννα νιώθει πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό της, μια μουσική καριέρα στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν θα έμοιαζε άπιαστη, αν ο αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο της. Μια ιστορία για την αγάπη και την εξάρτηση, για όλα αυτά που αγαπάς και για αυτά που θες να αφήσεις πίσω. 

Ηθοποιοί: Μαρίνα Σιώτου, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Σκιάδη, Μαρία Φιλίνη, Βασίλης Κανάκης, Αιμιλία Τσορτέκη. Σενάριο, Σκηνοθεσία: Νίκος Κολιούκος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλεξάνδρα Ρίμπα. Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης. Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση / Sound Design: Πελαγία Χατζηνικήτα. Σκηνογραφία: Έλενα Κουτσού. Ενδυματολογία: Κωνσταντίνα Μαρδίκη. Costumer: Νέλλη Γόντικα. Μακιγιάζ: Βούλα Χουρτσίδου. Ηχοληψία: Μαρία Πασβάντη, Αγγελική Σαΐντ.  Μίξη Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης, Tone Studio. Color Correction: Δημήτρης Μανουσιάκης, Frenel Post Lab. Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλβα Τσουμάνα. Line Producer: Στέφανος Ευαγγελόπουλος. Παραγωγή: Νίκος Κολιούκος, Αλεξάνδρα Ρίμπα, Πελαγία Χατζηνικήτα.

Επίσημο trailer:https://www.youtube.com/watchv=EvBmfTyvyCs

Σμαρώ Αβραμίδου

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακάσης