Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: «Όλοι έτσι κάνουν». Λέων Τολστόι, 1828-1910, Ρώσος συγγραφέας

Καλλιστώ – Δασαρχείο: «Fake news» τα περί παρουσίας αρκούδας στα Βασιλικά

15 Μαΐου, 2024

Ως ψευδές χαρακτηρίζουν δημοσίευμα ιστότοπου για εμφάνιση αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης Καλλιστώ, στελέχη της ίδιας και του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης που έχει συγκροτηθεί, βρέθηκαν στην περιοχή αναφοράς του δημοσιεύματος, τη διερεύνησαν και συνομίλησαν με ντόπιους κτηνοτρόφους. Όπως προέκυψε από την έρευνα, δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία αρκούδας στα Βασιλικά όπως και οι πατημασιές του ζώου που περιέχονται σε φωτογραφίες στο δημοσίευμα.

«Η διάδοση ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την παρουσία άγριων ζώων κοντά σε κατοικημένες περιοχές δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο γεγονός, ωστόσο οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να διασταυρώνουν με τους αρμόδιους κρατικούς ή επιστημονικούς φορείς τέτοιου είδους ειδήσεις, πριν τις δημοσιεύσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Καλούνται δε οι πολίτες, σε περίπτωση εμφάνισης/παρουσίας αρκούδας κοντά σε κατοικημένη περιοχή, να επικοινωνούν αμέσως με το Δασαρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

[φωτογραφία αρχείου]