Καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη αλλά και η άρρηκτη σχέση της επιχειρηματικότητας με την Κοινωνία των Πολιτών ήταν τα θέματα της ημερίδας που διοργάνωσαν στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην 88 η ΔΕΘ, η Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων και Επιχειρηματικότητας και η Γραμματεία Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη.
Στην ημερίδα βρέθηκε σε πρώτο πλάνο η συζήτηση για το πως η καινοτομία αφενός λειτουργεί ενισχυτικά στην επιχειρηματικότητα αλλά και αφετέρου αποτελεί καταλύτη για την στενότερη, διαρκή και ουσιαστική σχέση επιχειρήσεων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με αναφορές σε καλές πρακτικές και πετυχημένα παραδείγματα από την αγορά της Βόρειας Ελλάδας, εξετάζοντας παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Εισαγωγική τοποθέτηση στη θεματική της ημερίδας έκανε ο Γιάννης Μπρατάκος, υποψήφιος πρόεδρος ΕΒΕΑ και τέως υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «η ΔΕΘ είναι σήμερα ο καθρέφτης μιας οικονομίας που αναγεννάται και συγχρονίζεται με τις εξελίξεις στο
παγκόσμιο περιβάλλον με εξωστρέφεια και δυναμισμό». «Μιλάμε για τις σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας. Έχουμε κάνει άλματα στον εξαγωγικό τομέα – με πρωταγωνιστές, μάλιστα, τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Όμως, η πορεία του εξωτερικού ελλείμματος δείχνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Για να ενισχύσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είπε μεταξύ άλλων ο κ Μπρατάκος» σημειώνοντάς οτι «το κλειδί βρίσκεται σε δύο λέξεις: επενδύσεις και καινοτομία. Χρειαζόμαστε περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς που οδηγούν την ελληνική οικονομία σε μια νέα εποχή ανάπτυξης» δήλωσε.
Η κα Ράπτη Ζωή υφυπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενη στον ρόλο της Έρευνας στην Οικονομική Ανάπτυξη και πως αυτή αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η καινοτομία δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από τον δημόσιο, ο οποίος παράγει σημαντική ποσότητα νέας γνώσης. Τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιτρέψει την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής σε τομείς όπως ηυγεία, η ενέργεια, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και οι αγροτικές επιστήμες. Οι νέες αυτές τεχνολογίες δεν μένουν στα εργαστήρια, αλλά βρίσκουν εφαρμογή στην αγορά, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας», είπε η υφυπουργός.
Στη εισήγηση της η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη επεσήμανε τη σπουδαιότητα στη σχέση καινοτομίας επιχειρηματικότητας με το κράτος συνάμα να είναι εγγυητής της διαφάνειας και αρωγός της ενίσχυσης της δράσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.
«Οι κοινωφελείς οργανώσεις είναι αδιαμφισβήτητα η πιο δυναμική έκφραση της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν, είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της το σπουδαίο έργο που αυτές επιτελούν, και είναι δέσμευσή μας αυτό να γίνεται με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση και πάντοτε με σεβασμό στην ανεξαρτησία της δράσης και οργάνωσής τους. Η κοινωνία των πολιτών ως τρίτος πυλώνας δράσης ανάμεσα στο κράτος και την αγορά είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να υφίσταται και να αναγνωρίζεται, να έχει ισχυρή παρουσία και, κυρίως, να δρα οργανωμένα και αξιόπιστα» είπε η κ. Χαραλαμπογιάννη.
Είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις τώρα που θέλουμε εδώ στη βόρεια Ελλάδα να πάμε τα πράγματα πιο ψηλά .Αγωνιζόμαστε για αυτό και πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις , να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης βρίσκονται πολύ κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο , παρακολουθούν τον παλμό της αγοράς και εκεί που χρειάζεται κάνουν τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για να φανούν ακόμη πιο χρήσιμοι σε αυτό που λεμε το κύτταρο της οικονομίας» δήλωσε ο κ . Γκιουλέκας υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης.
«Ήδη έχει ξεκινήσει μια αναπτυξιακή πολιτική και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη στήριξη και βαρύτητα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, κάτι που έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια και κάτι το οποίο ήταν και παραμένει πολύ ψηλά στα θέματα που μας απασχολούν όπως φαίνεται και με πράξεις» υπογράμμισε η κα Μαρία Συρεγγέλα, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ και βουλευτής ΝΔ.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, τόνισε : «Καινοτομία για όλους. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας ως Κυβέρνηση. Χρειάζονται αυτές οι δράσεις ώστε να ωφελείται οριζόντια ολόκληρη η κοινωνία. Από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία από την Αλεξανδρούπολη, έως τον επιστήμονα στην Κρήτη και τον μαθητή από το Καστελόριζο».
Ο Γιάννης Σμυρλής, Γενικός Διευθυντής ΝΔ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη παράταξη πιστεύει στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα και την ίδια ώρα δεν ξεχνάει ποτέ τους πολίτες. «Θα έχουν ευκαιρίες και προοπτικές και στόχος είναι να μη μείνει κανένας πίσω. Μπήκαν οι βάσεις αυτά τα πέντε χρόνια εδώ στη Θεσσαλονίκη είδαμε να δημιουργείται ένα σύστημα καινοτομίας, η επιχειρηματικότητα να ανθεί. Η κυβέρνηση έβαλε προτεραιότητες με κίνητρα, μεγάλες εταιρίες από το εξωτερικό που έκαναν έδρα τη Θεσσαλονίκη και δημιούργησαν ευκαιρίες για να γυρίσουν πίσω άνθρωποι και τα καλά μυαλά να έχουν ως πρώτο βήμα τη Θεσσαλονίκη άρα την Ελλάδα» δήλωσε.
Ο Γιάννης Παπαγεωργίου συντονιστής γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι «για να έχουμε επιχειρηματικότητα και καινοτομία έπρεπε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει, έπρεπε να πατάξουμε τη γραφειοκρατία να έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα».
Αναστασία Τελιανίδου