Κάθε πρόοδος εξαρτάται από ενέργειες. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς φυσική ή πνευματική προσπάθεια, και προσπάθεια σημαίνει δουλειά. Calvin Coolidge, 1872-1933, Αμερικανός πρόεδρος.

Καινοτόμες στατιστικές μέθοδοι για την κλινική έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων στο 45ο Ετήσιο Συνέδριο Κλινικής Βιοστατιστικής

17 Ιουλίου, 2024

Καινοτόμες στατιστικές μέθοδοι και προσεγγίσεις για την κλινική έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων θα παρουσιαστούν στο 45ο Ετήσιο Συνέδριο της Κλινικής Βιοστατιστικής (ISCB), που θα πραγματοποιηθεί στις 21-25 Ιουλίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο έχει ως θέμα την ανάπτυξη μεθόδων και την πρακτική εφαρμογή της στατιστικής στην Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία και θα εστιάσει σε νέες, προσαρμοστικές μεθόδους υλοποίησης κλινικών δοκιμών που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, μεθόδους ανάλυσης και σύνθεσης μεγάλου όγκου δεδομένων από διαφορετικές πηγές, όπως δεδομένα ηλεκτρονικής υγείας, γενετικά δεδομένα και omics, καθώς και στην ανάπτυξη προβλεπτικών μοντέλων νοσημάτων με τη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, θα συζητηθεί η σύζευξη δεδομένων κλινικών μελετών και δεδομένων παρατήρησης (real world data/evidence) καθώς και οι μέθοδοι και οι πρακτικές εφαρμογές της βιοστατιστικής στην ιατρική και φαρμακευτική έρευνα.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε στατιστικούς, επιστήμονες δεδομένων υγείας, επιδημιολόγους, κλινικούς ιατρούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που εργάζονται ή ενδιαφέρονται για τον τομέα της κλινικής βιοστατιστικής και επιστήμης δεδομένων υγείας.

Οι κύριοι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο Sir David Spiegelhalter από το Πανεπιστήμιο Cambridge, ο οποίος θα μιλήσει για τη σημασία της αξιόπιστης επικοινωνίας των στατιστικών δεδομένων και ο καθηγητής Chris Holmes από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος θα αναφερθεί στον ρόλο της βιοστατιστικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, θα υπάρξουν ειδικές συνεδρίες για τις σύγχρονες προσαρμοστικές μεθόδους υλοποίησης κλινικών δοκιμών, καθώς και εκτενείς συζητήσεις για τη χρήση των real world data. εναλλακτικά ή συμπληρωματικά των κλινικών δοκιμών στην εποχή των Big Data. Στις συνεδρίες θα συμμετάσχουν ερευνητές, όπως στατιστικοί, μαθηματικοί, μεθοδολόγοι και κλινικοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, καθώς και εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών.

Το συνέδριο διοργανώνουν τα Τμήματα Ιατρικής του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και με τμήματα του ΕΚΠΑ.