Είναι αφύσικο για μια πλειοψηφία να κυβερνά, επειδή μια πλειοψηφία σπάνια μπορεί να είναι οργανωμένη και ενωμένη για κοινή δράση, ενώ μια μειοψηφία μπορεί. - Jean Jacques Rousseau, 1712-1778, Γαλλοελβετός φιλόσοφος

Ιω. Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΕΠΑ Εμπορίας: Επενδύουμε στο βιώσιμο μέλλον με υποδομές, ΑΠΕ και νέες τεχνολογίες

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Renewable & Storage Forum, ενώ υπογράμμισε ότι  «η ΔΕΠΑ Εμπορίας ολοκληρώνει τον μετασχηματισμό της σε πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία μέσα από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, υποδομές και νέες τεχνολογίες».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στα έργα ενεργειακών υποδομών στα οποία επενδύει η εταιρεία, τόνισε ότι η ΔΕΠΑ εξακολουθεί να επενδύει στο φυσικό αέριο, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός παραμένει στραμμένος στο μέλλον, συμπεριλαμβάνοντας τα νέα ανανεώσιμα καύσιμα και τις ΑΠΕ.

«Έργα υποδομών που στηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως ο αγωγός IGB και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) είναι έργα που θα διαμορφώσουν το αυριανό ενεργειακό τοπίο καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να αυξήσουν τις δυνατότητες τροφοδοσίας και αποθήκευσης, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον και για καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Αντίστοιχα, και η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, που κατασκευάζεται με τη σύμπραξη της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της Damco Energy θα έχει καύσιμο φυσικό αέριο με εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, που ισοδυναμεί με την ισχύ τριών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων,  και δύναται να χρησιμοποιήσει μελλοντικά πράσινα καύσιμα» ανέφερε, τονίζοντας ότι «αναπόσπαστο τμήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποτελεί και η ανάπτυξη ενός “ πράσινου” χαρτοφυλακίου».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατηγική στόχευση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσον αφορά στις ΑΠΕ και  την αποθήκευση, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το πράσινο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σήμερα ξεπερνά τα 700 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, και ο άμεσος στόχος είναι η υπέρβαση του 1 GW. Πρόσθεσε, δε, ότι «προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η απόδοση των ΑΠΕ και η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, η αποθήκευση είναι απολύτως κρίσιμη, έτσι ώστε να αποθηκεύονται επαρκείς ποσότητες ενέργειας που θα διοχετεύονται στο δίκτυο τις μέρες και ώρες με χαμηλή δυναμικότητα των ΑΠΕ. Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις προβλέψεις του νέου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, μελετάμε την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά».  

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που αναβαθμίζουν τον ρόλο των ΑΠΕ τονίζοντας ότι «μας δίνουν πολύ περισσότερες ενεργειακές δυνατότητες και για αυτό μελετάμε projects που συνδυάζουν τις ΑΠΕ, το υδρογόνο και την αποθήκευση, έργα για τα οποία βρισκόμαστε σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς.