Σύγχρονη εποχή: δημιουργήσαμε νεότητα χωρίς ηρωισμό, γηρατειά χωρίς σοφία και ζωή χωρίς μεγαλείο. - Nassim Nicholas Taleb, 1960- , Αμερικανολιβανέζος οικονομολόγος

Ιταλία: Ανακαλύφθηκαν άλλα δύο θύματα της ηφαιστειακής έκρηξης στην Πομπηία, μαζί με νομίσματα και κοσμήματα

12 Αυγούστου, 2024

Αρχαιολόγοι στην Πομπηία ανακάλυψαν άλλα δύο θύματα της ηφαιστειακής έκρηξης που σημειώθηκε πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, όπως ανέφερε σήμερα η διεύθυνση του αρχαιολογικού πάρκου.

Οι σκελετοί ενός άνδρα και μιας γυναίκας βρέθηκαν σε ένα μικρό, προσωρινό υπνοδωμάτιο σε μία έπαυλη η οποία ήταν υπό ανακατασκευή, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η γυναίκα ήταν ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι με χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα γύρω της, μαζί με κοσμήματα μεταξύ των οποίων χρυσά και μαργαριταρένια σκουλαρίκια. Ο άνδρας βρισκόταν στα πόδια του κρεβατιού.

Η κάποτε ακμάζουσα πόλη Πομπηία, κοντά στη Νάπολη, και η γύρω περιοχή θάφτηκαν κάτω από ηφαιστειακή τέφρα όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 π.Χ.

Από την έκρηξη του ηφαιστείου σκοτώθηκαν χιλιάδες Ρωμαίοι που δεν είχαν ιδέα ότι ζούσαν στους πρόποδες ενός από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Ευρώπης, το οποίο όταν εξερράγη έθαψε την πόλη κάτω από ένα παχύ στρώμα τέφρας, διατηρώντας σχεδόν ανέπαφα τα σώματα πολλών από τους κατοίκους και τα κτήριά της.

Ο άνδρας και η γυναίκα είχαν επιλέξει ένα μικρό δωμάτιο ως καταφύγιο, περιμένοντας να τελειώσει η βροχή από κομμάτια βράχων που σφράγισαν την πόρτα και εμπόδισαν τη διαφυγή τους.

Θάφτηκαν εν τέλει από τη ροή της λάβας και άλλων υλικών από το ηφαίστειο, ανέφερε η δήλωση.

«Η ευκαιρία να αναλύσουμε τα ανεκτίμητα ανθρωπολογικά δεδομένα για τα δύο θύματα… μας επιτρέπει να ανακτήσουμε έναν σημαντικό αριθμό δεδομένων για την καθημερινότητα των κατοίκων της Πομπηίας», ανέφερε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ. Η Πομπηία, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις τον 16ο αιώνα, έχει δει τα τελευταία χρόνια μια έξαρση αρχαιολογικής δραστηριότητας με σκοπό να τεθεί τέλος σε δεκαετίες παρακμής και παραμέλησης.

FOTO: Ministero della Cultura