Η δήμαρχος του Παρισιού Aν Ινταλγκό υποσχέθηκε σήμερα (4/9) την υποστήριξή της στην Ουκρανία, καθώς καλωσόρισε μια αντιπροσωπεία δημάρχων από τη χώρα και είπε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα έπρεπε να είχαν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Περίπου 88 Ρώσοι και οκτώ Λευκορώσοι συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, αλλά αγωνίζονται ως ουδέτεροι.
Η θέση τους στο βάθρο δεν καταγράφεται στον πίνακα των μεταλλίων και εάν ένας ουδέτερος αθλητής κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο, παίζεται ο Παραολυμπιακός ύμνος.
Η διεθνής Παραολυμπιακή επιτροπή το 2023 καταψήφισε τη διατήρηση της πλήρους απαγόρευσης των δύο χωρών, που επιβλήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, και τους επέτρεψε να αγωνιστούν ως ουδέτερες.
Παρόμοια απόφαση ελήφθη και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή να λέει ότι οι αθλητές δεν πρέπει να τιμωρούνται για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους. Η Ρωσία χαρακτήρισε αυτή την απόφαση απαράδεκτη και τους όρους συμμετοχής εισάγουν διακρίσεις.
«Θα ευχόμουν να μην υπήρχε καν η ουδέτερη θέση, αλλά τουλάχιστον αυτό σημαίνει ότι δεν γιορτάζουν», είπε η Ινταλγκό στους δημάρχους.
Περίπου 140 αθλητές από την Ουκρανία έχουν λάβει μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Όταν ο Ιχάρ Μπόκι κέρδισε την κολύμβηση S13 50 μέτρων ελεύθερου στυλ, οι Ουκρανοί ίλια Γιαρεμένκο και Ολεκσέι Βιρτσένκο, που κέρδισαν το ασημένιο και το χάλκινο, δεν πόζαραν στο πλευρό του Λευκορώσου και αποχώρησαν από το βάθρο μετά την ανάκρουση του Παραολυμπιακού ύμνου.
«Είστε φίλοι μας. Ήμασταν στο πλευρό σας από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία», είπε η Ινταλγκό στη συγκέντρωση για την προώθηση της ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες και αναπηρίες.
Α. Βαζογιάννης