Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της. Οδυσσέας Ελύτης, 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979

Ινφαντίνο για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου: «Το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο και επίσης τα Ηνωμένα Έθνη»

23 Μαΐου, 2024

 Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για το «ιστορικό» ψήφισμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδοσφαίρου, το οποίο υποβλήθηκε από το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και το Τατζικιστάν και στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα από 170 χώρες στη Γενική Συνέλευση νωρίτερα αυτό το μήνα. 
 Σύμφωνα με την απόφαση A/RES/78/281 του ΟΗΕ, ανακηρύχθηκε στις 25 Μαΐου η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου για να αναγνωρίσει «την παγκόσμια εμβέλεια του ποδοσφαίρου και τον αντίκτυπό του σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της ειρήνης και της διπλωματίας, και αναγνωρίζοντας ότι το ποδόσφαιρο δημιουργεί χώρο συνεργασίας».
 
 Το ψήφισμα προτάθηκε για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου του 1924 στο Παρίσι της Γαλλίας, ως «το πρώτο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά στην ιστορία με εκπροσώπηση όλων των περιοχών». 

 Για να σηματοδοτήσει την ψήφιση του ψηφίσματος στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο μιλώντας σε μια συγκέντρωση εκπροσώπων των κρατών μελών και αξιωματούχων του ΟΗΕ, πρότεινε να παραταθεί ο εορτασμός του όμορφου παιχνιδιού και να εορταστεί η Παγκόσμια Εβδομάδα Ποδοσφαίρου: 
 «Νομίζω ότι λέει τα πάντα για τη μοναδική δύναμη του ποδοσφαίρου να ενώνει τον κόσμο το ψήφισμα που υποβλήθηκε από το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και το Τατζικιστάν, το οποίο συνυποστηρίζουν 170 χώρες και υποστηρίζεται τόσο καλά από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αγαπητό μου φίλο  Ντένις Φράνσις, εγκρίθηκε με συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA μέσω βίντεο. 
 «Μπορώ μόνο να σας συγχαρώ, όλους σας για αυτήν την ιστορική απόφαση. Το ποδόσφαιρο πραγματικά ενώνει τον κόσμο! Και επίσης τα Ηνωμένα Έθνη! Αλλά για να γιορτάσουμε το άθλημα που όλοι αγαπάμε και τα ορόσημα στο όμορφο παιχνίδι που συνέβη αυτές τις μέρες του Μαΐου, σκεφτόμουν ότι -με σεβασμό- ίσως μια μέρα δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε ο  Τζιάνι Ινφαντίνο. 
 «Έτσι, με την υποστήριξή σας και για να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η FIFA θα ήθελε να κηρύξει την Παγκόσμια Εβδομάδα Ποδοσφαίρου, από τις 21 Μαΐου έως τις 25 Μαΐου, με το ποδόσφαιρο να ενώνει τον κόσμο σε χαρά και ειρήνη κάθε έτος. Θα είναι μια εβδομάδα για να δείξουμε την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο, να το παίξουμε, να το παρακολουθήσουμε, να το απολαύσουμε, να κερδίσουμε ή να χάσουμε, μαζί, και πραγματικά ανυπομονώ να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Ποδοσφαίρου με όλους σας, που τελειώνει με ένα παγκόσμιο ποδοσφαιρικό πάρτι την Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου». 

 FIFA και ΟΗΕ έχουν αναπτύξει μια στενή σχέση, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη δημοτικότητα και την επιρροή του ποδοσφαίρου για να περάσουν μηνύματα ειρήνης και συμμετοχής και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία και να βελτιώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.
 
 «Η FIFA και ο ΟΗΕ έχουν ήδη συνεργαστεί μέσω του ποδοσφαίρου σε τόσα πολλά έργα, αλλάζοντας εκατομμύρια ζωές προς το καλύτερο», είπε ο Τζιάνι Ινφαντίνο. 
 «Και είμαι χαρούμενος που τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο να σκορπίσουμε χαρά και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες στο μέλλον και η FIFA όπως πάντα θα είναι ένας πρόθυμος και ενθουσιώδης συνεργάτης».

 Α. Βαζογιάννης