Ηθική είναι τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και η τρέχουσα αντίληψη της κοινωνικής μας τάξης. Samuel Butler, 1835-1902, Άγγλος συγγραφέας

Η Θράκη συνιστά ένα εργαστήριο πολιτικών και εμπειριών που μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη

του απεσταλμένου μας Ν. Ρούμπου

“Η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τελούν σε αδιάσπαστη ενότητα, με ιστορικό και θεωρητικό βάθος”, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την ομιλία της στην τελετή αναγόρευσης της σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
“Το δίκαιο οφείλει να ελέγχει και να οριοθετεί την πολιτική, δίχως όμως να λειτουργεί υπονομευτικά για την ελευθερία του νομοθέτη. Η δημοκρατική βούληση και τα νομικά και θεσμικά αντίβαρα διατηρούν μια σχέση περιπλοκής, όχι αντίθεσης”, είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Οι προκλήσεις για τη Θράκη, παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ως Θρακιώτισσα η ίδια μίλησε με συγκίνηση για τη Θράκη και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει:
-Στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, για οποίο είπε: “Συνιστά μια ανοικτή δοκιμασία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα, η οποία, όμως, πρέπει να συμβαδίζει με το χρέος μας να διασφαλίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Η χώρα μας και η Θράκη ειδικότερα έχουν αναλάβει δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση μιας διαρκούς ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή δεν είναι μόνο ελληνική ή μεσογειακή υπόθεση, αλλά ενεργοποιεί την ευθύνη ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία με αλληλεγγύη και σε στενή συνεργασία με τρίτα κράτη πρέπει να επουλώσειτην ανοικτή πληγή, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στις θεμελιώδεις αξίες και τα ιδεώδη, τα οποία πρεσβεύει. Πρόκειται για την υπεράσπιση των κεκτημένων του νεωτερικού μας πολιτισμού. Καμία ανοχή δεν χωρεί στις απάνθρωπες πράξεις των διακινητών και την εργαλειοποίηση των ανθρώπων που αναζητούν απελπισμένα μια καλύτερη τύχη στη ζωή”. 
-Στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, με αφορμή τις οποίες σημείωσε πως “η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και η οικολογική ευαισθησία και ετοιμότητα δεν αποτελούν απλώς μια ακόμη ατζέντα και προτεραιότητα, αλλά συγκροτούν τον πυρήνα μιας νέας πολιτικής θέσης και στάσης”.
“Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η Θράκη συνιστά ένα εργαστήριο πολιτικών και εμπειριών που μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης για την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη”, είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: “Στη μικρή της κλίμακα συμπυκνώνονται κρίσιμα ερωτήματα του καιρού μας, με καθολική εμβέλεια. Στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, στην περιβαλλοντική προστασία και στα θέματα των πολιτισμικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων, το διακύβευμα ξεπερνά τα τοπικά και τα εθνικά σύνορα. Σε αυτή την απαιτητική συνθήκη, το πλούσιο θρακιώτικο βίωμα, το ήθος και το πνεύμα των ανθρώπων του τόπου, αυτό της απαράμιλλης αυταπάρνησης και του ξεχωριστού ακριτικού πατριωτισμού, της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης με τη διαφορετικότητα, της βαθιά ευαίσθητης και οικολογικής επαφής με τη φύση, είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη και ελπίδα μας για το μέλλον”.

Εμβληματικός θεσμός το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης για την τιμή που της έκανε και είπε ότι “είναι ιδιαίτερηη χαρά και η συγκίνησή μου, καθώς η τιμή αυτή προέρχεται από τον τόπο της καταγωγής μου, για τον οποίο είμαι πάντα υπερήφανη”.
Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο τόνισε ότι “είναι ένας εμβληματικός θεσμός για τη Θράκη και ένα από τα σημαντικότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας”. 
“Υπήρξε το πρώτο περιφερειακό πολυεδρικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με υψηλή κοινωνική και οικονομική σημασία, πέρα από την πολύπλευρη εκπαιδευτική και ερευνητική του αποστολή”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Στο δίκτυο των Σχολών του, στην Ξάνθη και την Κομοτηνή αρχικά και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, αποτυπώνεται η βούληση της Πολιτείας να αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο της Θράκης και να προωθήσει, με άξονα την εκπαίδευση, το πιο πολύτιμο εργαλείο για την κοινωνική κινητικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη στην περιοχή”.

Ο πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτιος Μάρης

“Δεν σας υποδεχόμαστε ως επισκέπτρια, είστε στο σπίτι σας, στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, σε έναν ιστορικό τόπο, που τον γνωρίζετε, τον αγαπάτε και μεριμνάτε για αυτόν και ταυτόχρονα ανταποδίδετε την τιμή που σας περιποιεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο”, είπε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτιος Μάρης, απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.
Η τελετή αναγόρευσης έγινε στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή και την παρακολούθησαν βουλευτές, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακρδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών Θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς επίσης και αρκετοί φοιτητές που γέμισαν το αμφιθέατρο.