Ένα έθνος, για να έχει καλούς στρατιώτες, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο. Napoleon Bonaparte, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης.

H συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη GALANIS SPORTS DATA έφερε άψογα αποτελέσματα στο EURO 2024

16 Ιουλίου, 2024

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και η GALANIS SPORTS DATA ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν στους φιλάθλους την αναλυτική στατιστική κάλυψη όλων των αγώνων του EURO 2024 σε πραγματικό χρόνο (real time), με πρόβλεψη αποτελέσματος ήδη από το 25ο λεπτό κάθε αγώνα.

Τα στατιστικά και οι καμπύλες αξιολόγησης όλων των αγώνων προβλήθηκαν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (www.amna.gr).

Το σύστημα αξιολόγησης της GALANIS SPORTS DATA κατέγραψε υψηλό ποσοστό επιτυχίας, προβλέποντας ήδη από το 25ο λεπτό κάθε αγώνα

– είτε το τελικό σκορ
– είτε τον νικητή
– είτε το συνολικό αριθμό των γκολ

Ενδεικτικά, στην φάση των knock out αγώνων (Final, Quarter, Semi, Group 16)

στα 13 από τα 15 ματς προβλέφθηκε σωστά η νικήτρια ομάδα
στα 11 απο τα 15 ματς προβλέφθηκε ο συνολικός αριθμός των γκολ
στα 6 από τα 15 ματς προβλέφθηκε το τελικό σκορ

Δηλαδή, από ένα σύνολο 15 αγώνων της τελικής φάσης, μόνον σε δύο δεν καταγράφηκαν επιτυχίες.

Επιλέγουμε ένα ματς στο οποίο το σύστημα προέβλεψε επιτυχώς και τα τρία σημεία. Είναι ο αγώνας Ολλανδίας-Αγγλίας (1-2) για την ημιτελική φάση.

Στις δύο παραπάνω καμπύλες φαίνεται η διακύμανση της απόδοσης των δύο ομάδων ανά 5λεπτο σε όλη την διάρκεια του ματς. Ήδη στην 3η σειρά της πέμπτης στήλης που αναγράφονται οι ενέργειες μεταξύ 21-25ου λεπτού, φαίνεται (με άσπρα νούμερα σε μπλε φόντο) η εκτίμηση του τελικού σκορ 0.7 γκολ για την Ολλανδία και 2.4 για την Αγγλία, εκτίμηση που επαληθεύεται από το τελικό σκορ 1-2.

Δεξιά φαίνεται το σύνολο των μονάδων αξιολόγησης με 123,00 μονάδες για την Ολλανδία και 149,50 γα την Αγγλία που αναδεικνύουν ότι νίκησε η καλύτερη ομάδα του ματς.

Σαν γενικότερη παρατήρηση θα αναφέραμε ότι στο Β’ ημίχρονο και μέχρι το 75ο λεπτό η Αγγλία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και ανέκαμψε μετά το 75′, στοιχείο που βοηθάει στον σχολιασμό των αλλαγών που έκανε ο προπονητής.

Οι δύο κόκκινες μπάρες της Ολλανδίας (στο 16-20′ και 86-90΄) δείχνουν αρνητική απόδοση είτε λόγω λαθών είτε λόγω καρτών, που βαθμολογούνται αρνητικά.

Στην πλειοψηφία των αγώνων οι νικητές έχουν υψηλότερη αξιολόγηση από τους ηττημένους. Από τους 51 αγώνες, μόνον στους 5 δεν ισχύει το συμπέρασμα αυτό, δηλαδή στο 10% των περιπτώσεων, δεν κέρδισε ο καλύτερος με βάση τα στατιστικά στοιχεία.

 

Ως προς τις ατομικές αξιολογήσεις, με βάση τα στατιστικά, καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης είναι ο ΟΛΜΟ (ΙΣΠΑΝΙΑ) με δείκτη 0.285. Δεύτερος ο ΑΝΤΡΙΧ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) με 0.269, τρίτος ο ΝΤΕ ΜΠΡΟΙΝΕ (ΒΕΛΓΙΟ) με 0.238 και τέταρτος ο ΓΙΑΜΑΛ (ΙΣΠΑΝΙΑ) με 0.237.

Πιο αποτελεσματικός σκόρερ ο ΜΙΚΑΟΥΤΑΝΤΖΕ (ΓΕΩΡΓΙΑ) με 3 γκολ απο 6 συνολικά τελικές προσπάθειες (σε 3 ματς) δηλαδή με ένα γκολ κάθε 2 τελικές.

Πρώτος ασίστερ ο ΓΙΑΜΑΛ (ΙΣΠΑΝΙΑ) με 4 ασίστ, δεύτερος ο ΓΚΙΟΥΛΕΡ (ΤΟΥΡΚΙΑ).

Ο ΕΜΠΑΠΕ με 2 χαμένες ευκαιρίες και ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ με ένα χαμένο πέναλτι είναι πρώτοι στις αντίστοιχες κατηγορίες.

Για τον ΕΜΠΑΠΕ έχουμε να παρατηρήσουμε ότι έχει ένα γκολ – και αυτό με πέναλτι – από 26 τελικές προσπάθειες και δεύτερος ακολουθεί ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ με 23 τελικές, αλλά κανένα γκολ (σ.σ.: δεν μετράει αυτό της διαδικασίας των πέναλτι).

Ο ΡΑΙΣ (ΑΓΓΛΙΑ) έχει τα περισσότερα κλεψίματα (19) με δεύτερο τον ΕΡΝΑΝΤΕΘ (ΓΑΛΛΙΑ) και τον ΡΟΝΤΡΙ (ΙΣΠΑΝΙΑ).

Ο ΜΠΕΛΙΝΧΑΜ (ΑΓΓΛΙΑ) έχει δεχθεί τα περισσότερα φάουλ (18).

Ο ΠΕΙΝΕΡΣ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ) έχει το καλύτερο ποσοστό στα εύστοχα γεμίσματα (9/10) με δεύτερο τον ΕΜΠΑΠΕ (ΓΑΛΛΙΑ) 12/14.

Από τα ομαδικά στατιστικά προκύπτει πως η πιο αποτελεσματική ομάδα είναι η ΓΕΩΡΓΙΑ με 1 γκολ κάθε 5 τελικές (5 γκολ από 27 τελικές). Η ΙΣΠΑΝΙΑ με 116 συνολικά – βεβαίως με περισσότερα ματς – έχει τις περισσότερες τελικές (116) και αν γίνει η σύγκριση με την ΑΓΓΛΙΑ, που έχει το ίδιο πλήθος ματς, αλλά μόνο 68 συνολικά, γίνεται αντιληπτό γιατί η ΙΣΠΑΝΙΑ έχει 15 γκολ ενώ η ΑΓΓΛΙΑ τα μισά (8).
Το στατιστικό αυτό είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του τελικού, όπου η ΙΣΠΑΝΙΑ είχε 15 τελικές ενώ η ΑΓΓΛΙΑ 8! Με λίγα λόγια, η ΑΓΓΛΙΑ δεν πρέπει να συμπεράνουμε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον τελικό – ίσα-ίσα ήταν απόλυτα συνεπής με την εικόνα που έδινε σε όλη την διάρκεια της διοργάνωσης.

Στην άμυνα τα νούμερα αποκαλύπτουν ότι οι δύο πιο αποτελεσματικές ομάδες ήταν το ΒΕΛΓΙΟ (με 1 γκολ κάθε 29 προσπάθειες) και η ΣΛΟΒΕΝΙΑ (με 1 κάθε 27). Σε ό,τι αφορά τους φιναλίστ, η ΙΣΠΑΝΙΑ δέχεται 1 γκολ κάθε 18 τελικές ενώ η ΑΓΓΛΙΑ 1 κάθε 12, δηλαδή η ΙΣΠΑΝΙΑ δεχόταν πιο δύσκολα γκολ από την ΑΓΓΛΙΑ.

Η ΙΣΠΑΝΙΑ έκανε τα περισσότερα φάουλ (91) σε όλη την διοργάνωση και η ΑΓΓΛΙΑ δέχθηκε τα περισσότερα (93).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομάδα του Βελγίου, η οποία έχει τον καλύτερο τερματοφύλακα (ΚΑΣΤΕΕΛΣ), ο οποίος δέχθηκε ένα γκολ από 15 εύστοχες προσπάθειες και τον τρίτο παίκτη στη συνολική αξιολόγηση (ΝΤΕ ΜΠΡΟΙΝΕ) με δείκτη 0.238. Ακόμη, έχει εμφανίσει το υψηλότερο σύνολο μονάδων αξιολόγησης (278) στο ματς Νο 28 (ΒΕΛΓΙΟ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2-0).