Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες. Επίκουρος, 341-270 π.Χ., Αρχαίος φιλόσοφος

Η σύγχρονη νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της υψηλής ραπτικής

2 Ιουλίου, 2024

Φούτερ, τσάντες και φορέματα με φωτοβολταϊκά, πουκάμισα με led. Εντυπωσιακά ρούχα με οργανικά φωτοβολταϊκά και βιοαισθητήρες. Η σύγχρονη νανοτεχνολογία στις υπηρεσίες της υψηλής ραπτικής. Με πρωταγωνίστριες την τεχνολογία, τη μόδα και την ομορφιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ένα πρωτοποριακό, φουτουριστικό Fashion Show με την υπογραφή του Βασίλειου Κωστέτσου.

«Το φουτουριστικό Fashion Show, ήταν μια δική μου ιδέα, γιατί 21 χρόνια που διοργανώνουμε το Nano-Technology, παρουσιάζουμε κυρίως ερευνητικά αποτελέσματα και πλέον πρέπει να δείξουμε ότι αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα μπορούν έχουν και άλλη εφαρμογή», επισήμανε η καρδιολόγος και υπεύθυνη νανοϊατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη διευκρινίζοντας πως, «με το φουτουριστικό Nanotech event, θέλουμε να δείξουμε πως οι νανοτεχνολογίες και τα εκτυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά μπορούν να επιδράσουν στη μόδα, στην ιατρική και στα καλλυντικά». 

«Στα πλαίσια αυτού του Futuristic event, υπάρχει ένα Future fashion show, δηλαδή πως η μόδα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Οπότε ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής κ. Βασίλειος Κωστέτσος και είμαστε πολύ περιχαρής που συνεργαζόμαστε μαζί του, εφάρμοσε και θα ενσωμάτωσε τα εκτυπωμένα οργανικά, ηλεκτρονικά και τις νανοτεχνολογίες, είτε για την παραγωγή ενέργειας με τη μορφή των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, είτε για την παραγωγή φωτός, δηλαδή μετά led στην υψηλή ραπτική».

Δημιουργίες υψηλής ραπτικής με υλικά που παρήγαγαν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη επίδειξη μόδας, που αποτελεί την κεντρική εκδήλωση στο πλαίσιο του διεθνούς πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2024, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους. 

«Ήταν μια πρόκληση, πρόσκληση ταυτόχρονα από τη δρ. Bαρβάρα Καραγκιοζάκη να σχεδιάσω μια συλλογή υψηλής ραπτικής που θα είναι εμπνευσμένη και θα χρησιμοποιεί πάνω της φωτοβολταϊκά και Led. Στην αρχή σοκαρίστηκα, είμαι όμως ανοιχτός στις προκλήσεις. Το δουλέψαμε πάρα πολύ, με ευχαρίστηση το έκανα και φτάσαμε σε ένα φοβερό αποτέλεσμα, που οι τεχνικοί οι ίδιοι δεν το πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει», υπογράμμισε ο σχεδιαστής μόδας Βασίλειος Κωστέτσος.

Αναφερόμενος στα πιο χαρακτηριστικά ρούχα της πρωτοποριακής συλλογής είπε πως είναι,  «τα φωτοβολταϊκά πάνω στα ανδρικά φούτερ, στις φόρμες είναι πολύ φλεξιμπλ, γιατί εκεί που κάνεις τη γυμναστική, το τζόκινγκ σου, χρησιμοποιείς τα φωτοβολταϊκά παίρνουν ενέργεια από τον ήλιο και ταυτόχρονα γεμίζεις, μπορεί αργότερα και τα αυτοκίνητα δεν ξέρεις ποτέ. Αλλά ταυτόχρονα και σε καμπαρντίνες, παλτό γυναικεία και φαίνονται ωραία, είναι σαν γκράφιτι αλλά φοβερά είναι και τα LED τα χρωματιστά, τα οποία στις ραφές πάνω και στα πέτα τα ανδρικά, δίνουν μια ιδιαίτερη νότα».

«Ξεκινάει μια καινούργια εποχή, όπως όλα τα πράγματα κάπως ξεκινάνε και θα δούμε στο μέλλον πολλά πράγματα μέ τα φωτοβολταϊκά και τις νανοτεχνολογίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό που όλο αυτό ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη όπου έχω τις ρίζες μου και λατρεύω», σημείωσε ο κ Κωστέτσος. 
Στόχος της πρωτότυπης αυτής εκδήλωσης, είναι να αναδείξει τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινότητα και να υπογραμμίσει την αλληλεπίδρασή της, με την ευζωία και την ποιότητα ζωής γενικότερα. 

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου 
Φωτογραφία: Αχιλλέας Χήρας