Η Σουάμι Σιβαμούρτι, Αυστραλή στην καταγωγή, ζει στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970. Εκείνο που έχει κομίσει στα καθ’ ημάς όλο αυτό το διάστημα, είναι ένας τρόπος ζωής και ένα σύστημα γιόγκα με ρίζες στις αρχαίες ινδικές γραφές, όπως τις διδάχθηκε από τον δικό της δάσκαλο, τον Ινδό γιόγκι Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι. Στο βιβλίο της «Αναζητώντας απαντήσεις», που κυκλοφορεί από την Εστία, η συγγραφέας ανακαλεί μια παράδοση στην οποία ανήκουν άνθρωποι αφοσιωμένοι στην καλλιέργεια της σοφίας και της τέχνης. Η ίδια, έξω από το βιβλίο της, έχει τη βάση της στην Παιανία Αττικής, σε ένα κτήμα με οικήματα τα οποία φιλοξενούν Έλληνες και ξένους από όλο τον πλανήτη – φιλοξενούμενους που έρχονται για να προσεγγίσουν την παραδοσιακή γιόγκα. Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι κατέχει Master of Yoga, τίτλο που, όπως λέει η ίδια, δεν κατέχουν πολλοί δάσκαλοι της γιόγκα στον κόσμο. Το «Σαρασουάτι» παραπέμπει, πέρα από το όνομα του Ινδού γιόγκι, σε μια παράδοση υψηλής καλλιέργειας (όπως το έχουμε δει), αλλά δεν πρόκειται για βουτιά σε βαθιά και ακατάληπτα νερά – τουλάχιστον όχι για όσους αναζητούν κάτι πέρα από τα φαινόμενα και τις κεκτημένες δυτικές συνήθειες.
Το βιβλίο περιέχει ερωταποκρίσεις από συναντήσεις πολλών χρόνων στον χώρο που ονομάζεται «άσραμ». Είναι πολύτιμη πηγή για όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν τη γιόγκα όπως παραδίδεται από τις αρχαίες πηγές. Η συγγραφέας αναλύει βασικές αρχές, όπως είναι η εσωτερική πειθαρχία που οδηγεί στην επίγνωση, δηλαδή στο άλφα και στο ωμέγα της γιόγκα – με άλλα λόγια στην αποταύτιση από το σώμα, τον νου και τις αισθήσεις. Μέσα από τις πρακτικές της γιόγκα αφυπνίζεται το εσωτερικό δυναμικό, ο αφάνταστος πλούτος και η δημιουργικότητα που βρίσκονται μέσα μας εν υπνώσει. Ας φανταστούμε ότι μπαίνουμε σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο με έναν αναμμένο φακό: θα ανακαλύψουμε τότε έκπληκτοι όσα δεν φανταζόμαστε πρωτύτερα ότι περιέχονταν στο δωμάτιο.
Η άσκηση και η εμπειρία της γιόγκα βελτιώνει, σύμφωνα με τη Σιβαμούρτι, την καθημερινότητα, όποια κι αν είναι αυτή. Βελτιώνει τη σωματική υγεία. Γαληνεύει τον νου, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Η οπτική όσων ασκούνται, αλλάζει σταδιακά και οι σχέσεις με τους άλλους εξομαλύνονται αβίαστα. Οι αναπόφευκτες συγκρούσεις επιλύονται χωρίς βία. Όσα έμοιαζαν νωρίτερα πρωτύτερα εμπόδια ή βουνά, μεταμορφώνονται τώρα σε μαθήματα. Τα ανεπεξέργαστα συναισθήματα και τραύματα συνειδητοποιούνται και μετασχηματίζονται σε εργαλείο αυτογνωσίας. Το σωκρατικό πρόταγμα, το «γνώθι σαυτόν», υπογραμμίζει η Σιβαμούρτι, αποτελεί την ουσία και της γιόγκα.
«Η πραγματικότητα της ζωής», σημειώνει η συγγραφέας, «είναι η συνειδητοποίηση ότι όλα είναι παροδικά, όλα περνούν, όλα αλλάζουν. Δεν θέλουμε να αποδεχτούμε αυτή την αλήθεια, γιατί δενόμαστε με ανθρώπους, μέρη και καταστάσεις. […] Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μακριά από αυτό το μικρό ‘‘εγώ’’ ή το ‘‘εμένα’’ και να προχωρήσουμε προς το ‘‘εμείς’’, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ευτυχήσουμε». Το βιβλίο περιλαμβάνει το απόσταγμα της γιόγκα και στεγάζει εκτεταμένο γλωσσάριο των σανσκριτικών όρων. Η Σιβαμούρτι προσκαλεί σε μια οδό επίγνωσης, στον δρόμο της γιόγκα και των ποικίλων πρακτικών της. Όπως παρατηρεί η ίδια, αυτός στον νου του οποίου κυριαρχεί το πνεύμα της γιόγκα «αποκτά μεγάλη δύναμη, μεγάλη σοφία και πολλή αγάπη».
Η Σιβαμούρτι παρουσιάζει το βιβλίο της σε Aθήνα και Καλαμάτα. Στην Αθήνα, Κυριακή 14 Απριλίου, 11.00 -13.30, Ίδρυμα B. Και M. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 6956481231 και 210 3611206. Και στην Καλαμάτα, Σάββατο 27 Απριλίου, 18.00-20.00, Πολυχώρος “House of PHAOS”, Σφακτηρίας 18, τηλ. 2721094000 και 6986723664.
Β. Χατζηβασιλείου