Γενναιοδωρία είναι να δίνεις περισσότερα από αυτά που μπορείς. Υπερηφάνεια είναι να παίρνεις λιγότερα από αυτά που χρειάζεσαι. Khalil Gibran, 1883-1931, Λιβανοαμερικανός ποιητής & φιλόσοφος

Η παράσταση για το Μετρό Θεσσαλονίκης επιστρέφει λίγο πριν από την παράδοση του έργου

3 Οκτωβρίου, 2024

Περίπου δύο μήνες πριν παραδοθεί το Μετρό Θεσσαλονίκης στο επιβατικό κοινό της πόλης, ένα θεατρικό έργο που εμπνέεται από το συγκεκριμένο θέμα ξεκινά τον δεύτερο κύκλο παραστάσεών του. Η πρώτη παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Τροχιές «Προσοχή: Εκτελούνται Έργα», μετά την «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023» κι αφού εκτέλεσε 46 …διαδρομές σε όλη την Ελλάδα, αρχίζει την επόμενη εβδομάδα ταυτόχρονες παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

«Είναι μία παράσταση που παίρνει ως αφορμή το Μετρό της Θεσσαλονίκης, που είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ζήτημα γιατί είναι ταυτόχρονα και ανέκδοτο και πληγή για την πόλη, είναι κάτι που μοιάζει την ίδια στιγμή με κωμωδία και τραγωδία, οπότε είναι ένα ζήτημα που έχει πάρα πολλές πλευρές», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σκηνοθέτιδα της παράστασης Νοεμή Βασιλειάδου. Υπό το πρίσμα αυτό, η παράσταση αναφέρεται γενικότερα σε ό,τι μένει ανολοκλήρωτο στη ζωή, ενώ μιλά επίσης για το δημόσιο χώρο, για το τι σημαίνει μετακίνηση και στασιμότητα, αλλά και για τη σχέση με την πόλη και τι μέσα σε αυτήν μας κινητοποιεί και μας …ακινητοποιεί. «Εμείς σίγουρα με την παράσταση προσπαθήσαμε να απαντήσουμε απέναντι σε αυτή τη στασιμότητα με μία μετακίνηση και για μας το θέατρο ήταν ένας τρόπος να πούμε ότι το δικό μας θεατρικό έργο θα το ολοκληρώσουμε», τονίζει η κ. Βασιλειάδου.

Στην παράσταση «Προσοχή: Εκτελούνται Έργα», αναμειγνύονται σταθμοί της πραγματικής ιστορίας του Μετρό, συνεντεύξεις εμπλεκομένων, ερωτηματολόγια και επιτόπια έρευνα, με φανταστικές ιστορίες και προσωπικές σκέψεις, μετατρέποντας την αναμονή για το Μετρό σε έναν εναλλακτικό κοινωνικό στοχασμό. «Πρόκειται για μία αρκετά …χειροποίητη δουλειά, αφού μέσα από τη διαδικασία των προβών, τα μέλη της ομάδας κάναμε μία μεγάλη έρευνα σε σχέση με το ζήτημα του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους που εμπλέκονταν στην ιστορία του, είτε γιατί η εργάζονταν σε αυτό, είτε επειδή είχαν μαγαζιά κοντά σε εργοτάξια, είτε γιατί είχαν σχέση με κάποιες δικαστικές υποθέσεις που ανέκυψαν με αφορμή τα αρχαία», εξηγεί η σκηνοθέτιδα. Η διαδικασία της έρευνας διήρκησε περίπου δύο μήνες, ενώ επίσης τα μέλη της ομάδας έκαναν τη συγγραφή του έργου αλλά και την παραγωγή του. «Είναι σαν να φτιάξαμε τα πάντα από το μηδέν όλοι μαζί», προσθέτει.

Το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Τροχιές είναι περίπου 30 χρονών, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι τους ήταν μικρά παιδιά, όταν άρχισαν τα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. «Ζήσαμε όλη μας τη ζωή κοντά σε εργοτάξια, σε κλειστούς δρόμους, ανάμεσα σε πινακίδες και λαμαρίνες, οπότε η αίσθηση αυτή του εργοταξίου ήταν κάτι που το είχαμε στην καθημερινότητά μας, ήταν κάτι φυσιολογικό και το είχαμε συνηθίσει. Τώρα με την παράσταση αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τις εικόνες που βλέπουμε», σημειώνει η Νοεμή Βασιλειάδου.

Όλοι τους πάντως υπόσχονται πως στις 30 Νοεμβρίου θα βρίσκονται στο Μετρό Θεσσαλονίκης και θα περιμένουν με ανυπομονησία να δουν και να …πιστέψουν την παράδοσή του. Η αμέσως επόμενη πρόκληση είναι το πόσο γρήγορα θα ξεχάσουν τις εικόνες των εργοταξίων στη …μετά Μετρό εποχή, όταν εξελιγμένοι αυτόματοι συρμοί θα φτάνουν κάθε τρία λεπτά.

 

Το «Προσοχή: Εκτελούνται Έργα» θα ανέβει για έξι παραστάσεις στο Metropolitan: The Urban Theater, από τις 11 έως τις 20 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Βαρβάρα Καζαντζίδου