Όταν ένας Εγγλέζος μιλάει για εθνικό πλούτο, εννοεί τον αριθμό των εκατομμυριούχων στη χώρα. Oswald Spengler, 1880-1936, Γερμανός ιστορικός & φιλόσοφος

Η Ουκρανία λέει πως η Ρωσία κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς στην Αβντιίβκα

14 Νοεμβρίου, 2023

Οι εχθροπραξίες συνέχιζαν να μαίνονται χθες Δευτέρα γύρω από την Αβντιίβκα, πόλη που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για εντατικοποίηση των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών και προσπάθειες προώθησης χερσαίων δυνάμεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί βαριές απώλειες σε αυτή την πόλη, ενώ πρόσθεσαν πως απωθήθηκαν νέες ρωσικές επιθέσεις στο αχανές μέτωπο, μήκους 1.000 χιλιομέτρων.

Ενώ, με την ουκρανική αντεπίθεση να έχει σημειώσει μόνο οριακά κέρδη στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Κιέβου συζήτησε χθες με τον αμερικανό ομόλογό του.

Ο ρωσικός στρατός δίνει έμφαση στην ανατολική Ουκρανία στην τρέχουσα φάση του πολέμου, που διαρκεί 20 μήνες. Στα μέσα του Οκτωβρίου άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να καταλάβει την Αβντιίβκα, 20 χιλιόμετρα από την πόλη Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν φιλορώσοι από το 2014 και η Μόσχα ανακοίνωσε πως προσάρτησε, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από το Κίεβο, ούτε τη διεθνή κοινότητα.

«Οι μάχες συνεχίζονται. Τις τελευταίες δυο ημέρες οι δυνάμεις κατοχής αύξησαν τον αριθμό των αεροπορικών πληγμάτων με κατευθυνόμενες βόμβες που ρίχνουν (μαχητικά Σουχόι) Su-35», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Στούπουν.

«Ο εχθρός φέρνει ολοένα περισσότερο πεζικό. Αλλά όταν προσπάθησε να αναπτύξει τεθωρακισμένα προχθές δυο άρματα μάχης και 14 άλλα οχήματα κάηκαν».

Οι ουκρανικές δυνάμεις, πρόσθεσε, απώθησαν οκτώ επιθέσεις στην πόλη σε 24 ώρες.

Ο Βιτάλι Μπαράμπας, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην Αβντιίβκα, είπε στο κρατικό ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform ότι οι ρωσικές απώλειες στην προσπάθεια να καταληφθεί η πόλη έχουν φθάσει χονδρικά τους 3.000 ως 4.000 νεκρούς και τους 7.000 ως 8.000 τραυματίες.

Δεν έδωσε στοιχεία για τις ουκρανικές απώλειες.

Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει «ούτε ένα» κτίριο άθικτο στην πόλη, όπου έχουν απομείνει 1.500 από τους 32.000 κατοίκους της που μετρούσε προπολεμικά ενώ η εσπευσμένη απομάκρυνσή τους συνεχίζεται. Το νοσοκομείο λειτουργεί, παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς, όμως δεν απομένει ανοικτό κανένα εμπορικό κατάστημα, πρόσθεσε.

«Απλούστατα» η Αβντιίβκα έχει «στρατηγική θέση», καθώς «βρίσκεται σε υψώματα» και «μπορείς να δεις τη Ντονέτσκ από εδώ», δήλωσε ο Μπαράμπας. «Γι’ αυτό τη θέλουν».

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο στη χθεσινοβραδινή αναφορά του ανέφερε πως οι δυνάμεις του Κιέβου απέκρουσαν δεκαπέντε ρωσικές επιθέσεις στην διεκδικούμενη πόλη Μαρίνκα, ανατολικά από την Αβντιίβκα, άλλες 11 κοντά στην Μπαχμούτ και 6 κοντά στην Κούπιανσκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και άλλες ρωσικές πηγές, οι δυνάμεις της Μόσχας από την πλευρά τους απέκρουσαν πέντε ουκρανικές επιθέσεις σε χωριά στην περιοχή της Μπαχμούτ. Η τελευταία πόλη, πλέον συντρίμμια, καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα τον Μάιο, έπειτα από πολύμηνες εξαιρετικά πολύνεκρες μάχες.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, δήλωσε χθες πως συζήτησε για τους «πιο θερμούς τομείς» του μετώπου με τον πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν, τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο στρατηγός Ζαλούζνι δήλωσε στο περιοδικό The Economist ότι πλέον διεξάγεται πόλεμος φθοράς και θέσεων και πλέον η ένοπλη σύρραξη βρίσκεται σε «αδιέξοδο». Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όμως το αρνήθηκε, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ότι ο πόλεμος έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ