Είναι πιο αποτελεσματικό να έλκεις τους ανθρώπους παρά να τους σπρώχνεις. Όπως ένα κομμάτι σπάγκο: Τράβηξε τον σπάγκο και θα σ’ ακολουθήσει όπου θες. Σπρώξ’ τον και δεν θα πάει πουθενά. - Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, 1890-1969, Αμερικανός στρατηγός & 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Η ONEX Neorion Shipyards χορηγός στις δράσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, προς τιμήν του Δημητρίου Βικέλα

3 Απριλίου, 2024

Τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα λόγιου, εμπνευστή της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων 1896, Δημητρίου Βικέλα, τιμά το Υπουργείο Αθλητισμού, θεσπίζοντας το αθλητικό-παιδαγωγικό πρόγραμμα «Αθλητική, Ολυμπιακή, Παραολυμπιακή Παιδεία, Ιστορία & Αξίες, Δημήτριος Βικέλας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 6-12 Απριλίου 2024, στην Τήνο και τη Σύρο. Τις εκδηλώσεις θα υποστηρίξει οικονομικά η εταιρεία ONEX Neorion Shipyards, μετά την υπογραφή σχετική συμφωνία μεταξύ του αναπληρωτή υπουργου Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, και του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου της ONEX Neorion Shipyards, Πάνου Ξενοκώστα.

Στόχος του Υπουργείου είναι η ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση του Αθλητισμού με την Παιδεία, η τιμή στον πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Συριανό Δημήτριο Βικέλα, σε συνδυασμό με την προώθηση της Ιδέας του Αθλητισμού και των Αξιών που πρεσβεύει, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες των παιδιών, αλλά και των πολιτών των δύο νησιών, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και εντός όλων των σχολικών μονάδων των δυο νησιών, στην εβδομάδα 8-12 Απριλίου 2024.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν στην Σύρο στις 6 Απριλίου 2024 (ανήμερα της αναβίωσης των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα) και έως και τις 9 Απριλίου 2024, αθλητικές -και όχι μόνο- δράσεις, παρουσία 50 και πλέον Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, παγκοσμίων πρωταθλητών, ομοσπονδιακών προπονητών, αλλά και εκπροσώπων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που κατέκτησε το Euro2004. 

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ο κ. Βρούτσης σκοπεύουν στη θεσμική καθιέρωση του προγράμματος κάθε Ολυμπιακό έτος, οπότε και θα αναβιώνονται παράλληλα και τα «ΤΗΝΙΑ», η αθλητική διοργάνωση που ξεκίνησε το 1895 ως προανάκρουσμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που διοργανώθηκαν στην Αθήνα ένα χρόνο μετά.

Πρόγευση της κορύφωσης των εκδηλώσεων στην Σύρο θα αποτελέσει, την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, στις 18:00, η Ημερίδα «Καινοτομία και Αθλητισμός: Η συμβολή της ψηφιακής εξέλιξης και η ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών στον Αθλητισμό για όλους», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπερσύγχρονο Κέντρο Καινοτομίας «Aegean Neorion Innovation Center», στην οποία θα μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. 

Το εορταστικό πρόγραμμα της Τρίτης 9 Απριλίου 2024 στην Ερμούπολη είναι το ακόλουθο:
– 09:00 Έναρξη Αθλητικής Ημερίδας «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» στην ειδικά διαμορφωμένη, ως αθλητικό Στάδιο, Πλατεία Μιαούλη, με τη συμμετοχή μαθητών και Ολυμπιονικών
– 11:45 Επιμνημόσυνη Δέηση – Κατάθεση Στεφάνων στην προτομή του Δ. Βικέλα και συμβολικό φύτεμα ελιάς, ως σύμβολο Αξιών του Αθλητισμού
– 17:00 Ξενάγηση Προσκεκλημένων στη Σύρο με θέμα «Στα βήματα της Ιστορίας του Δημητρίου Βικέλα»
– 18:00 Κεντρική Γιορτή στο Θέατρο «Απόλλων» Σύρου και τιμητικές Απονομές.