Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να ανταποδώσουν το κακό παρά το καλό που τους έκανες, αφού η ευγνωμοσύνη είναι βάρος, ενώ η εκδίκηση είναι ευχαρίστηση. Tacitus, 55-120 μ.Χ., Ρωμαίος ιστορικός

Η Νικαράγουα επιδιώκει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να σταματήσει τις εξαγωγές γερμανικών όπλων στο Ισραήλ

8 Απριλίου, 2024

Η Νικαράγουα ζήτησε σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ να διατάξει το Βερολίνο να σταματήσει τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων στο Ισραήλ και να αναιρέσει την απόφασή του να σταματήσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, λέγοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Νικαράγουας, πρεσβευτής Κάρλος Χοσέ Αργκουέγιο Γκόμες είπε στο δικαστήριο πως η Γερμανία παραβίασε τη Συνθήκη περί Γενοκτονίας του 1948 με το να εξακολουθεί να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα αφού δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου έκριναν πως είναι ευλογοφανές πως το Ισραήλ παραβίασε ορισμένα δικαιώματα που διασφαλίζονται με βάση τη συνθήκη κατά την επίθεσή του στη Γάζα.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανένα θέμα πως η Γερμανία (…) ήξερε καλά, και ξέρει καλά, τουλάχιστον για τον σοβαρό κίνδυνο διάπραξης γενοκτονίας», στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Αργκουέγιο Γκόμες.

Το Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία και έχει πει πως έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως η υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει βάση.

Ο Αργκουέγιο Γκόμες υπενθύμισε πως βάσει της συνθήκης περί γενοκτονίας χώρες που την έχουν υπογράψει όπως η Γερμανία έχουν επίσης την υποχρέωση να αποτρέψουν τη γενοκτονία.

Το Βερολίνο θα παρουσιάσει τη δική του πλευρά στο δικαστήριο αύριο Τρίτη.

Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους του Ισραήλ αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.2000 άνθρωποι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Είναι επίσης ένας από τους κυριότερους εξαγωγείς όπλων στο Ισραήλ, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα αξίας 326,5 εκατ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον θύλακο, που τελεί υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Εξάλλου, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Νικαράγουα Ντανιέλ Μίλερ επέκρινε τη Γερμανία για την υποστήριξή της στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «θλιβερό» το να δίνονται όπλα στην ισραηλινή κυβέρνηση παράλληλα με τη χορήγηση βοήθειας στη Γάζα.

«Είναι στην πραγματικότητα μια θλιβερή δικαιολογία, για τα παιδιά, τις γυναίκες και τους Παλαιστίνιους άνδρες, να παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως με ρίψεις από αέρος, από τη μία πλευρά, και να παρέχεται στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιείται για να τους σκοτώνει και να τους εξολοθρεύει» από την άλλη, είπε.

 

ΒΧ