Το κράτος είναι ένα τεράστιο κατασκεύασμα μέσα από το οποίο όλοι προσπαθούν να ζήσουν σε βάρος όλων των άλλων. Frederic Bastiat, 1801-1850, Γάλλος οικονομολόγος και κοινωνιολόγος

Η μεταγραφική αγορά έτοιμη να σπάσει το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ!

2 Ιουλίου, 2024

 Το διεθνές μεταγραφικό παζάρι ξεκίνησε χθες – 1η Ιουλίου- και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 30 ή 31 Αυγούστου για τα κορυφαία πρωταθλήματα.

  Μία αγορά που το καλοκαίρι του 2023 έφτασε τα 6,872 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA. 
 Μάλιστα εάν η ανοδική τάση μετά την πανδημία συνεχιστεί, η αγορά θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, παραμένοντας πάνω από τις 10.000 διεθνείς μεταγραφές, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα της Αργεντινής marketing registrado.

 «Για να φτάσει σε αυτό το νούμερο, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο, αφού στην προηγούμενη αγορά ξόδεψε 817,4 εκατ. ευρώ και κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές την περασμένη καλοκαιρινή περίοδο. Προς το παρόν, οι μεταγραφές της  φτάνουν μόλις τα 21,2 εκατομμύρια και ήδη στη χειμερινή αγορά υπήρξε παύση στις δαπάνες της χώρας για απόκτηση ταλέντων στην Ευρώπη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 Έτσι όλη η προσοχή στρέφεται για άλλη μια φορά στην Premier League. Μόνο το καλοκαίρι του 2023 δαπανήθηκαν  εκεί 1,848 δισεκατομμύρια ευρώ σε παίκτες άλλων χωρών. Το αγγλικό ποδόσφαιρο αντιπροσώπευε το 27% των συνολικών μεταγραφών των πρωταθλημάτων στο εξωτερικό.
 Αυτό το καλοκαίρι, θα υπάρχουν δύο σημαντικοί «άγνωστοι Χ» στην Ευρώπη: το πρώτο, η είσοδος του νέου οικονομικού fair play της Premier League, με το οποίο θα περιορίσει τις δαπάνες για αθλητικό προσωπικό στο 85% των εσόδων των συλλόγων της και το δεύτερο, πώς τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ligue 1 θα επηρεάσει τις επενδύσεις  στο γαλλικό ποδόσφαιρο αυτό το καλοκαίρι, ειδικά με μία Παρί Σεν Ζερμέν που πρέπει να ξαναχτιστεί μετά την αναχώρηση του Κιλιάν Μπαπέ στη Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς να λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα.

 Αξιοσημείωτη  είναι επίσης  η τάση στο αγγλικό ποδόσφαιρο που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον όλο και λιγότερο να αποκτούν παίκτες από άλλα πρωταθλήματα και προτιμούν να πληρώνουν υψηλότερα ποσά για παίκτες από το δικό τους πρωτάθλημα. Αυτό επηρεάζει άμεσα και τα άλλα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στα τέλη του 2023, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι τρεις κύριοι «πωλητές» παικτών σε άλλα πρωταθλήματα και κυρίως στην Premier League, «μεταφρασμένο» σε οικονομικό μέγεθος στα 1,343 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Η FIFA δημοσίευσε (30/1) την έκθεση για τις μεταγγραφές παγκοσμίως, το «Global Transfer Report» για το 2023, σύμφωνα με την οποίο έγινε ρεκόρ όλων των εποχών 74.836 μεταγραφών την περασμένη χρονιά. Περίπου 23.689 (31,7%) από αυτές τις κινήσεις αφορούσαν επαγγελματίες (άντρες και γυναίκες), με τις άλλες 51.147 (68,3%) μεταγραφές να είναι ερασιτεχνών.

 «Οι σύλλογοι ξόδεψαν ένα νέο υψηλό ποσό ρεκόρ σε διεθνείς μεταγραφές το 2023, με τη συνδυασμένη δαπάνη τους να φθάνει συνολικά τα 9,63 δισεκατομμύρια δολάρια,  αύξηση 48,1% σε σύγκριση με 2022 και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2019, κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια», ανεφερε  η έκθεση της  FIFA.

 Επίσης αριθμούς ρεκόρ ανέδειξε η έκθεση της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου-FIFA International Transfer Snapshot- σχετικά με τις λειτουργίες της περασμένης καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου (λαμβάνονται υπόψη μόνο οι μεταγραφές μεταξύ διαφορετικών χωρών). 

 Όπως αναφέρεται δαπανήθηκε το ιστορικό υψηλό των 7,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 1ης Ιουνίου και 1ης Σεπτεμβρίου, και το ρεκόρ των 696,6 εκατομμυρίων δολαρίων για αμοιβές μάνατζερ! 
 

 Α. Βαζογιάννης