Ένας άνθρωπος με ταλέντο βλέπει αυτό που είναι ουσιαστικό και αφήνει τα υπόλοιπα σαν περίσσευμα. Thomas Carlyle, 1795-1881, Άγγλος συγγραφέας

Η μεγάλη «δυσκολία» του Βρετανού συγγραφέα Ρίτσαρντ Οσμάν και η νέα σειρά βιβλίων μυστηρίου

15 Σεπτεμβρίου, 2024

Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, ο Ρίτσαρντ Οσμάν(Richard Osman) από παρουσιαστής επιτυχημένων τηλεπαιχνιδιών και παραγωγός στην Βρετανία έγινε διάσημος συγγραφέας μπεστ σέλερ.
Όμως, παρά το ταλέντο του να γράφει εύκολα αστυνομικά μυθιστορήματα, παραδέχεται στο BBC ότι είναι «απαίσιος στο να βρίσκει τον δολοφόνο».
«Ο παππούς μου εξιχνίαζε εγκλήματα για να ζήσει και η μητέρα μου έβλεπε πάντα το κυριακάτικο αστυνομικό δράμα και μέσα σε πέντε λεπτά ήξερε ποιος το έκανε. Αν και νομίζω ότι είμαι έξυπνος, πάντα κάνω λάθος» παραδέχεται ο Οσμάν
Η εξαιρετικά πετυχημένη σειρά βιβλίων του «Thursday Murder Club» ακολουθεί μια ετερόκλητη παρέα σε ένα ήσυχο οίκο ευγηρίας στη βρετανική ύπαιθρο, όπου συγκεντρώνονται κάθε Πέμπτη και ανοίγουν παλιούς φακέλους ανεξιχνίαστων φόνων. 
Το πρώτο βιβλίο της σειράς γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Στίβεν Σπίλμπεργκ ο οποίος κάνει την παραγωγή στην μεταφορά του στο Netflix με τους Έλεν Μίρεν και Πιρς Μπρόσναν.
Τώρα ο Οσμάν έχει στρέψει την προσοχή του στη νέα του αστυνομική σειρά βιβλίων. Στο «We Solve Murders», ο Steve ένας συνταξιούχος αστυνομικός και η νύφη του Amy, δημιουργούν από κοινού ένα γραφείο ντετέκτιβ και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να εξιχνιάσουν μια σειρά θανάτων -ή μήπως δολοφονιών…
«Ο Steve ενώ ζει μια ήσυχη ζωή παρασύρεται σε αυτή την περιπέτεια από την Amy» εξηγεί ο Όσμαν.
«Βρίσκω την ιδέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ήθελα να φέρω κοντά δύο ανθρώπους που φυσιολογικά δεν διασταυρώνονται οι δρόμοι τους. Είναι ένα απίθανο ζευγάρι, γεμάτοι αγάπη και σεβασμό» προσθέτει. 
Ένα ακόμη αστείο στοιχείο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στο έργο είναι ότι ο δολοφόνος διαφεύγει καθώς χρησιμοποιεί το ChatGPT για τα μηνύματά του. «Βρήκα επιτέλους μια καλή χρήση για το ChatGPT» αστειεύεται και συνεχίζει: «Μπορεί να σας βοηθήσει να γράψετε μια επιστολή για την εταιρεία ηλεκτρισμού, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν μπορεί να γράψει ένα βιβλίο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται να γράψει ένα «Succession» ή ένα μυθιστόρημα της Κέιτ Άτκινσον (Kate Atkinson). Πάντα θα υπάρχει χώρος για μια σπουδαία καλλιτεχνική δημιουργία βγαλμένη από την ψυχή ενός ανθρώπου και όχι από μία μηχανή».