Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας Winston Churhill

Η Κίνα λέει πως θα εργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στα παλαιστινιακά εδάφη

6 Νοεμβρίου, 2023

Η Κίνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσει την ειρήνη στα Παλαιστινιακά Εδάφη καθώς αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι εντάσεις αυξάνονται στη Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του, να διαδραματίσει το ρόλο του, να οικοδομήσει συναίνεση και να πραγματοποιήσει υπεύθυνες δράσεις με νόημα το συντομότερο δυνατό ώστε να αμβλυνθούν οι τρέχουσεες κρίσεις και να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των αμάχων για να αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ουάνγκ Ουενμπίν.

Η δήλωση της Κίνας έγινε ενώ το Ισραήλ ενισχύει τη στρατιωτική επίθεσή του εναντίον της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Η Κίνα ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Νοέμβριο, δήλωσε ο Ζανγκ Τζουν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να προωθήσουμε μια κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουμε τις μάχες, να εμποδίσουμε περαιτέρω θύματα μεταξύ των αμάχων, να εμποδίσουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ευρύτερη κλίμακα και να εμποδίσουμε τη διάχυση της σύγκρουσης», φέρεται να δήλωσε ο Ζανγκ, σύμφωνα με την China Daily.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν μόλις ολοκλήρωσε μια περιοδεία στην περιοχή.

Ο Ζάι, ο οποίος συναντήθηκε με ηγέτες αρκετών χωρών σχετικά με την κρίση, εντόπισε την αιτία της κρίσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα στην απουσία εγγυήσεων για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναλλάσσεται κάθε μήνα μεταξύ των 15 κρατών μελών του. Η περασμένη φορά, που ήταν πρόεδρος του σώματος η Κίνα, ήταν τον Αύγουστο του 2022.

ΓΑ