Ο κόσμος και το σύμπαν είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μέρος και όσο περισσότερο κατανοούμε για αυτό, τόσο πιο όμορφο γίνεται - Ρίτσαρντ Ντόκινς

Η ιδιοκτήτρια της Φόρμουλα Ένα, Liberty Media, απέκτησε και το MotoGP

1 Απριλίου, 2024

Η Dorna Sports ανακοίνωσε επίσημα ότι η Liberty Media, η οποία κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα της Φόρμουλα Ένα, οριστικοποίησε την απόκτηση και του MotoGP, του πρώτου τη τάξει παγκοσμίου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας. Η αμερικανική εταιρεία, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα της Φόρμουλα Ένα το 2016, θα εξαγοράσει την Dorna Sports, η οποία κατέχει το MotoGP από το 1992, με το κόστος της σχετικής συμφωνίας να εκτιμάται στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Liberty Media θα αποκτήσει το 86% του MotoGP, ενώ η διοίκηση του MotoGP θα διατηρήσει περίπου το 14% των ιδίων κεφαλαίων της στην επιχείρηση. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, εν αναμονή της λήψης εγκρίσεων από τις αρχές περί ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων, σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Η επιβεβαίωση της συμφωνίας κράτησε περισσότερο από όσο θα ήθελαν και τα δύο μέρη, δεδομένου ότι είχαν συμφωνήσει για τους όρους εδώ και αρκετό καιρό. Στην πραγματικότητα, το αρχικό πλάνο ήταν να ανακοινωθεί η συμφωνία πριν από την έναρξη της νέας σεζόν του MotoGP, στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, η πιθανή παρέμβαση του οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρυθμίζει την αγορά του ανταγωνισμού οδήγησε την αμερικανική πλευρά να βάλει… φρένο στη συμφωνία. Απομένει να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού αναλύσει την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η CVC ήθελε τον έλεγχο τόσο της Φόρμουλα Ένα, όσο και του MotoGP. Όμως, οι ευρωπαϊκές αρχές κατά των μονοπωλίων ανάγκασαν την εταιρεία από το Λουξεμβούργο να… απαλλαγεί από τα συμφέροντά της στο MotoGP, προκειμένου να οριστικοποιήσει την αγορά της Φόρμουλα Ένα, καθώς το αρμόδιο όργανο θεωρούσε ότι δεν θα ήταν καλό για τον ανταγωνισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια εταιρεία να έχει στην κατοχή της και τα δύο πρωταθλήματα.