Κάρολος Δαρβίνος, 1809-1882, Βρετανός φυσιοδίφης 

Η G7 ζητάει «να εμποδισθεί μια νέα κλιμάκωση» μετά τις εκρήξεις στο Ιράν – Καταγγέλλει τον «απαράδεκτο αριθμό αμάχων» που σκοτώνονται στη Γάζα

19 Απριλίου, 2024

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών κάλεσαν σήμερα «όλα τα μέρη» να «εμποδίσουν μια νέα κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή μετά τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν.

«Υπό το φως των πληγμάτων της 19ης Απριλίου, καλούμε όλα τα μέρη να εργασθούν για να εμποδίσουν μια νέα κλιμάκωση. Η G7 θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στην τελική ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της τριήμερης συνόδου που πραγματοποίησαν στο μικρό ιταλικό νησί Κάπρι.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της G7, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η ημερήσια διάταξη των εργασιών τροποποιήθηκε σήμερα το πρωί ώστε να περιλάβει τις εκρήξεις στο Ιράν.

«Η G7 εργάζεται για να υπάρξει μια αποκλιμάκωση», επέμεινε διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή» για τα πλήγματα αυτά. Το Ιράν «άνοιξε και πάλι τον εναέριο χώρο του», πρόσθεσε.

 

– «Απαράδεκτος αριθμός» νεκρών αμάχων στη Γάζα –

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της G7 κατήγγειλαν επίσης σήμερα τον «απαράδεκτο αριθμό των αμάχων» που σκοτώνονται στη Γάζα από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για όλες τις απώλειες ζωών αμάχων και σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία τον απαράδεκτο αριθμό αμάχων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα πρόσωπα, που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα», τονίζουν στην τελική ανακοίνωσή τους την οποία εξέδωσαν στο τέλος της τριήμερης συνεδρίασής τους στο Κάπρι.

 

– Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία –

Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών εξακολουθεί εξάλλου να εξετάζει τρόπους για να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους για να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της στήριξης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών στο Κάπρι.

«Όπως ζητήθηκε από τους Ηγέτες, θα συνεχίσουμε την εργασία μας και θα ενημερώσουμε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Απουλίας (της G7 τον Ιούνιο) για όλες τις δυνατές οδούς και για τις εφικτές επιλογές μέσω των οποίων παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί η Ουκρανία», αναφέρουν οι υπουργοί στην τελική ανακοίνωσή τους.

Οι υπουργοί ανέφεραν επίσης ότι θα αυστηροποιήσουν την επιβολή του πλαφόν που έχουν επιβάλει στη Ρωσία για την τιμή του πετρελαίου.

Μάλιστα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ταγιάνι δήλωσε σήμερα ότι η G7 εξετάζει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα παγωμένα στη Δύση ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και όχι απλώς τους τόκους από τα κεφάλαια.

Μιλώντας στο τέλος της συνάντησης ο Ταγιάνι δήλωσε πως υπάρχει νομική βάση για να χρησιμοποιηθούν οι τόκοι από τα παγωμένα κεφάλαια, όμως ειδικοί εξετάζουν τώρα μήπως τα ίδια τα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Η Δύση έχει παγώσει κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκ. δολαρίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θέλουν τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί η ουκρανική πολεμική προσπάθεια, όμως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

ΓΑ