Δεν μπορεί να επιβληθεί σε μια κοινωνία μεγαλύτερο κακό από τη μετατροπή του νόμου σε μέσο αρπαγής. Frederic Bastiat, 1801-1850, Γάλλος οικονομολόγος και κοινωνιολόγος

Η Φινλανδία έκλεισε όλα τα μεθοριακά περάσματα με τη Ρωσία πλην ενός

24 Νοεμβρίου, 2023

Η Φινλανδία έκλεισε προσωρινά τις επτά από τις οκτώ μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία σε απάντηση σε μια ασυνήθιστα υψηλή εισροή μεταναστών, για την οποία το Ελσίνκι κατηγορεί τη Μόσχα.

Πάνω από 700 μετανάστες από χώρες, όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Κένυα, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Σομαλία και η Συρία, πέρασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Φινλανδία μέσω της Ρωσίας. Το Ελσίνκι δηλώνει ότι η Ρωσία κατευθύνει μετανάστες στα σύνορα. Το Κρεμλίνο απορρίπτει την κατηγορία αυτή.

Μετά το κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα 4 μεθοριακών σταθμών, η Φινλανδία έκλεισε τη νύχτα που πέρασε και τα υπόλοιπα μεθοριακά περάσματά της για έναν μήνα πλην ενός στον απώτατο βορρά, το Ράγια Γιόσεπι, στην Αρκτική.

Το Ράγια Γιόσεπι άνοιξε τις πύλες του στην κυκλοφορία στις 11:00 ώρα Ελλάδος σήμερα το πρωί και θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις χορήγησης ασύλου κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών που παραμένει ανοιχτό καθημερινά, ανακοίνωσε η Φινλανδική Συνοριοφυλακή.

Κανένας μετανάστης δεν έφτασε στην συνοριακή διάβαση στη διάρκεια της νύχτας προτού να ανοίξει, πρόσθεσε.

Η Συνοριοφυλακή εντείνει τις περιπολίες της κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων με τη Ρωσία, που φθάνουν τα 1.340 χιλιόμετρα.

Για τον σκοπό αυτό θα λάβει πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex της ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα αναπτύξει 50 συνοριοφύλακες και άλλο προσωπικό στη Φινλανδία μαζί με εξοπλισμό, όπως οχήματα περιπολίας, για να ενισχύσει τις δραστηριότητες ελέγχου.

ΣΜ