H ελεημοσύνη ανυψώθηκε σε μεγάλη αρετή εξ αιτίας του χαμηλού επιπέδου της εντιμότητας των ανθρώπων. Σααντί, 1210-1292, Πέρσης ποιητής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στο 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων

1 Οκτωβρίου, 2024

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων και παρουσιάζει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο -σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης- την όπερα «Τραβιάτα», την όπερα δωματίου «Κασσάνδρα», την όπερα για παιδιά και νέους «To αηδόνι του αυτοκράτορα» και τις συναυλίες «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου» και «Τραγούδια Ελλήνων συνθετών για φωνή και πιάνο».

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση, στο πλαίσιο της οποίας οι τρεις εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟ -Εθνική Λυρική Σκηνή, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης- συμβάλλουν στην ενίσχυση και στην περαιτέρω ανάπτυξη των Δημητρίων, με τη συμμετοχή τους στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Στα 59α Δημήτρια, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη δημοφιλέστατη «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Φορζέ και σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1), 27, 30/10, 1/11), καθώς και τέσσερις παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής: την όπερα για παιδιά και νέους «To αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 4, 6/10), την όπερα δωματίου «Κασσάνδρα» των Πάβλο Ορτίς και Σέρχιο Μπλάνκο (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 5/10) -ανάθεση και συμπαραγωγή με το Κέντρο Πειραματισμού του περίφημου Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες-, τη συναυλία «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου» με διαχρονικά τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη σε μεταγραφή για ορχήστρα εποχής (Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, 22/10) και το ρεσιτάλ «Τραγούδια Ελλήνων συνθετών για φωνή και πιάνο» (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2), 23/10).

Αναλυτικά, οι παραγωγές της ΕΛΣ που θα παρουσιαστούν στα 59α Δημήτρια έχουν ως εξής:
-Όπερα για παιδιά και νέους
Λένα Πλάτωνος
Το αηδόνι του αυτοκράτορα
4, 6 Οκτωβρίου 2024 / Ώρα έναρξης: 19.00 (4/10), 12.00 (6/10)
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η Λένα Πλάτωνος, το έργο της οποίας έχει συνδεθεί με τον κόσμο των παιδιών μέσα από τη θρυλική Λιλιπούπολη, έγραψε το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» σαν μια μελωδική παραβολή για την άνιση σχέση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, όπου η όπερα γίνεται προσβάσιμη στα παιδιά μέσω του animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, συναρπαστικό μαγικό κόσμο.

Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, η ευρηματική χρήση του animation και της live performance, οι μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.
Προπώληση: https://www.more.com/theater/to-aidoni-tou-autokratora/
 
-Όπερα δωματίου
Πάβλο Ορτίς / Σέρχιο Μπλάνκο
Κασσάνδρα
5 Οκτωβρίου 2024 / Ώρα έναρξης: 21.00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ο μονόλογος «Κασσάνδρα» του σπουδαίου Ουρουγουανού δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο μετατράπηκε σε όπερα μετά από κοινή ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και του Κέντρου Πειραματισμού του Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες στον Πάβλο Ορτίς. Σε αυτό το έργο η Κασσάνδρα, προορισμένη να περιπλανιέται τη νύχτα στην περιφέρεια μιας ανώνυμης πόλης σε αναζήτηση πελατών, ενώνει μέσω της μουσικής το τρομερό με το υπέρτατο, το βλάσφημο με το ιερό, το σύγχρονο με το αρχαίο, συνδέοντας τον μύθο με το παρόν. Συνδέει επίσης την αισθητική του δραματουργού με εκείνη του συνθέτη, δημιουργών που επεξεργάζονται από κοινού αυτή την αδιάκοπη ταλάντευση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αυτά τα σύμπαντα, τα τόσο μακρινά μεταξύ τους, περιέχονται, στη σκηνοθετική σύλληψη της Ντιάνας Θεοχαρίδη και του Αλέξανδρου Ευκλείδη, σε έναν ενιαίο χώρο. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα. Συμμετέχουν μουσικοί του Ergon ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου.
Προπώληση: https://www.more.com/theater/kassandra-1/
-Συναυλία 
Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου
Τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη σε μεταγραφή για ορχήστρα εποχής
22 Οκτωβρίου 2024 / Ώρα έναρξης: 21.00 
Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Τιμώντας την επέτειο των 40 χρόνων από τον θάνατο του Κωνσταντινίδη / Γιαννίδη, ανακαλούμε «τα ρεφρέν που επιμένουν». Μια επιλογή από τα κοσμαγάπητα τραγούδια του που αντιστέκονται στην ετικέτα του «ρετρό» κι επανέρχονται με τη διαχρονική τους δύναμη και αλήθεια για να τα ανακαλύψουν και οι νεότερες γενιές. Η επιλογή των τραγουδιών, τα κείμενα και η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης έγιναν από τον Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στον οποίο ο συνθέτης κληροδότησε το αρχείο του που φυλάσσεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Προπώληση: https://www.more.com/music/liga-louloudia-an-theleis-steile-mou/
-Συναυλία 
Τραγούδια Ελλήνων συνθετών για φωνή και πιάνο 
23 Οκτωβρίου 2024 
Ώρα έναρξης: 20.30 
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
Μια περιδιάβαση σε τραγούδια για φωνή και πιάνο ορισμένων από τους σημαντικότερους συνθέτες της λόγιας ελληνικής μουσικής, όπως οι Σαμάρας, Καλομοίρης, Κωνσταντινίδης, Ριάδης και Σπάθης. Τα τραγούδια και τους κύκλους τραγουδιών ερμηνεύουν δύο σημαντικές καλλιτέχνιδες, η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, μια από τις διακεκριμένες ερμηνεύτριες της γενιάς της, και η πιανίστα Σοφία Ταμβακοπούλου, εξειδικευμένη στη συνοδεία φωνής. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 20 ευρώ.
 
-Όπερα σε τρεις πράξεις
Τραβιάτα
Τζουζέππε Βέρντι
27, 30 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου 2024 
Ώρα έναρξης: 20.00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)
Η «Τραβιάτα» περιγράφει τον έρωτα της Βιολέττας Βαλερύ, μιας εταίρας, με τον Αλφρέντο Ζερμόν, γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν τον θάνατο της κοπέλας. Πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μια από τις πιο αγαπητές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Η πρεμιέρα της «Τραβιάτας», το 1853 στο Τεάτρο Φενίτσε της Βενετίας, αναφέρεται συνήθως ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία της όπερας. Σήμερα το αριστούργημα του Βέρντι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου με εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο στις όπερες του κόσμου και με χιλιάδες θεατών να τις παρακολουθούν εκστατικά.
Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Φορζέ
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί: Νίκος Πετρόπουλος 
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Αγγέλα Σαρόγλου
Χορογραφία: Φάουστα Ματσουκέλλι 
Αναβίωση φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Διεύθυνση Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Ερμηνεύουν οι: Βασιλική Καραγιάννη, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Έλενα Μαραγκού, Άγγελος Σαμαρτζής, Δημήτρης Πλατανιάς, Γιάννης Καλύβας, Χάρης Ανδριανός, Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ματθαιακάκης, Μάνος Κοκκώνης, Χρήστος Ραμμόπουλος.
Προπώληση εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ και το www.tch.gr.
Ν.Μπ.