Επειδή ένα πολιτικός ποτέ δεν πιστεύει αυτά που λέει, εκπλήσσεται όταν οι άλλοι τον πιστεύουν. Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος

Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% δέκα εβδομάδες πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου

21 Αυγούστου, 2024

Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της να γεμίσει εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητας σχεδόν τρεις μήνες πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Gas Infrastructure Europe αναφέρει η Κομισιόν.

Τα φετινά αποτελέσματα είναι αντίστοιχα με τα περυσινά όταν οι χώρες της ΕΕ πέτυχαν τον στόχο του 90% στις 18 Αυγούστου. Με στόχο τη βελτιστοποίηση της προετοιμασίας της ΕΕ για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, ο Κανονισμός Αποθήκευσης Αερίου (EU/2022/1032) του Ιουνίου 2022 έθεσε δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, με ενδιάμεσους στόχους για τις χώρες της ΕΕ.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι το κλειδί για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να καλύψει έως και το ένα τρίτο της ζήτησης αερίου της ΕΕ το χειμώνα επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου έφτασαν τις 1025 τεραβατώρες (TWh) ή το 90,02% της χωρητικότητας αποθήκευσης (που ισοδυναμεί με λίγο λιγότερο από 92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου) στις 19 Αυγούστου.

Ο κανονισμός για την αποθήκευση αερίου ήταν ένα από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ μετά την ενεργειακή κρίση η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την καλύτερη προετοιμασία του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης για τη χειμερινή περίοδο. Αυτό περιλάμβανε επίσης κανόνες έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU, η ΕΕ έλαβε επίσης περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Εκτός από την επιδίωξη επιτάχυνσης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέτρων ενεργειακής απόδοσης/εξοικονόμησης ενέργειας, αυτό περιλαμβάνει και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.