Όσο πιο πρωτότυπη είναι μια ανακάλυψη, τόσο πιο προφανής φαίνεται μετά. Arthur Koestler, 1905-1983, Ουγκροβρετανός συγγραφέας

Η Βρετανία καταδίκασε τις «απαράδεκτες» επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

17 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε χθες Τρίτη το βράδυ να τερματιστούν οι «απαράδεκτες» βίαιες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη από ισραηλινούς εποίκους εναντίον παλαιστινίων πολιτών, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι, κι αξίωσε οι ισραηλινές αρχές να ασκήσουν ποινικές διώξεις στους δράστες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι θορυβημένο για το επίπεδο της βίας» στη Δυτική Όχθη μετά τον «φρικιαστικό» θάνατο 14χρονου ισραηλινού εφήβου το Σάββατο, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο θάνατος του εφήβου υπό ακόμη άγνωστες συνθήκες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πυροδότησε εκτεταμένες ενέργειες αντιποίνων από εποίκους, που επιτέθηκαν σε χωριά και πυρπόλησαν σπίτια και οχήματα το σαββατοκύριακο.

«Οι βίαιες επιθέσεις από πλευράς εξτρεμιστών εποίκων οδήγησαν στους θανάτους τεσσάρων Παλαιστινίων», θυμίζει η βρετανική διπλωματία, ενώ άλλοι 75 και πλέον τραυματίστηκαν.

«Η άσκηση τέτοιας βίας εναντίον πολιτών είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως», συνεχίζει το δελτίο Τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους.

Κρίνοντας πως οι θάνατοι σηματοδοτούν την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην περιοχή σε «κρίσιμη στιγμή», το Φόρεϊν Όφις τονίζει πως είναι «ζωτικής σημασίας οι ισραηλινές αρχές να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διενεργήσουν επείγουσες και διαφανείς έρευνες για όλους τους θανάτους και να εγγυηθούν πως όλοι οι δράστες βίαιων επιθέσεων θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Τουλάχιστον 468 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα πάνω από 490.000 Ισραηλινοί, θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ