Ποτέ δεν συνειδητοποιείς πόσο καλή μνήμη έχεις μέχρι τη στιγμή που προσπαθήσεις να ξεχάσεις κάτι. Franklin P. Jones, 1908-1980, Αμερικανός χιουμορίστας.

Η Βραζιλία απέτισε φόρο τιμής στον Αϊρτον Σένα

    Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Αϊρτον Σένα, η Βραζιλία απέτισε φόρο τιμής σ’ ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα της χώρας, μια πηγή εθνικής υπερηφάνειας, της οποίας η αύρα είναι συγκρίσιμη με αυτήν του «Βασιλιά» Πελέ.

    Οσοι θαύμαζαν τον τρις παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1 (1988, 1989 και 1991) συνέρρευσαν στον τάφο του σε ένα νεκροταφείο στο Σάο Πάολο, όπου ετάφη το 1994, σε ηλικία 34 ετών, μετά το τραγικό δυστύχημα στην ιταλική πίστα της Ίμολα.

    Εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια, φωτογραφίες και βραζιλιάνικες σημαίες στον τάφο του, κάτω από ένα γιγάντιο δέντρο.

    Όπως κάθε χρόνο από τον θάνατό του, διοργανώνεται αγώνας δρόμου στην πίστα του Ιντερλάγκος, επίσης στο Σάο Πάολο, όπου θριάμβευσε δύο φορές στο τέλος της καριέρας του, το 1991 και το 1993.

    Στην Ίμολα πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του Σένα και του Αυστριακού, Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ -ο οποίος σκοτώθηκε μια ημέρα πριν από τον Βραζιλιάνο οδηγό, σε άλλο δυστύχημα-, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Βραζιλίας, Αυστρίας και Ιταλίας.

    Ο πρώην επικεφαλής της F1, Μπέρνι Εκλστόοθν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο, ότι ο Αϊρτον Σένα «ήταν ένας από τους καλύτερους της εποχής του, ίσως ο καλύτερος. Ηταν ένας επιδεικτικός και ελκυστικός πιλότος».

    Τα προγράμματα που αποτίουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που δίνει το όνομά του σε πολλούς δρόμους της Βραζιλίας, έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ημέρες στις τοπικές τηλεοράσεις.

    Μια περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «I, Ayrton Senna da Silva – 30 years» άνοιξε τις πύλες της την Τετάρτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού επισκέφθηκε πολλές άλλες μητροπόλεις της Βραζιλίας.

    Σε αυτήν την έκθεση, οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν την φωνή του πιλότου να αφηγείται τις καθοριστικές στιγμές της ζωής και της καριέρας του χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

    Στην υπέροχη παραλία Κοπακαμπάνα, μια εμβληματική τοποθεσία του Ρίο Ντε Τζανέϊρο, πολλοί περιπατητές απαθανατίζουν την στιγμή μπροστά από το χάλκινο άγαλμα του κορυφαίου «πιλότου», με τα χέρια υψωμένα και να κουνά μια βραζιλιάνικη σημαία.

    Πέρα από τα αθλητικά κατορθώματα, η κληρονομιά του Σένα, παραμένει ζωντανή στην Βραζιλία μέσω του Ινστιτούτου Ayrton Senna, το οποίο αναγνωρίστηκε το 2004 από την UNESCO για τα εκπαιδευτικά του έργα που προορίζονται για παιδιά από μειονεκτικές γειτονιές.

    «Ο Αϊρτον έλεγε πάντα, ότι εάν ήθελες να αλλάξεις τα πράγματα, έπρεπε να αρχίσεις με την εκπαίδευση», σχολίασε η αδελφή του, Βιβιάνα Σένα και πρόεδρος του ινστιτούτου, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Το ινστιτούτο, το οποίο ιδρύθηκε έξι μήνες μετά τον θάνατο του πιλότου, έχει ωφελήσει περίπου 36 εκατομμύρια φοιτητές σε 3.000 πόλεις της Βραζιλίας.

    Για τον Βραζιλιάνο συγγραφέα Ερνέστο Ροντρίγκες, ο οποίος έγραψε την βιογραφία «Ayrton, ο ήρωας αποκαλύφθηκε», ο Σένα άφησε το στίγμα του, επειδή «αποκατέστησε την αυτοεκτίμηση στους Βραζιλιάνους» σε μια εποχή που σημαδεύθηκε από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.

    Οταν ο Σένα κατέκτησε τους παγκόσμιους τίτλους του, η Βραζιλία μόλις έβγαινε από μια στρατιωτική δικτατορία και βίωνε μια περίοδο υπερπληθωρισμού.

    «Η κληρονομιά του έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Εδωσε το όνομά του σε σημαντικές λεωφόρους σε όλην την χώρα και κάθε φορά που αναφέρεται το όνομά του, δίνει στους Βραζιλιάνους μεγάλη υπερηφάνεια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ