Πολλοί ζητούν η κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή. Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευτεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση. - Milton Friedman

Η ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο

17 Νοεμβρίου, 2023

Τρία βασικά κεφάλαια περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σημερινή μονοήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο: ο πόλεμος στη Γάζα, τα ευρωτουρκικά και το μεταναστευτικό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και θα ακολουθήσουν οι ουσιαστικές πολιτικές συνομιλίες με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Βερολίνο και Άγκυρα έχουν αντιδιαμετρικά διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στη Χαμάς. Ο τουρκικός Τύπος δίνει την εικόνα ενός Ερντογάν που ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με την Ευρώπη σε σχέση με τη στάση της έναντι του δράματος των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. Παράλληλα, όμως, θα επιδιώξει να προβάλει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει.

Στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία, απόλυτη προτεραιότητα για τον Ταγίπ Ερντογάν έχει η αναθεώρηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Άγκυρας. Η άρση των περιορισμών στην έκδοση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στη Ζώνη Σένγκεν είναι ένα άλλο «αγκάθι» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η τουρκική πλευρά αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το Μεταναστευτικό. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι μία ελληνοτουρκική συμφωνία και η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας και θα θέσει αναλόγως το θέμα.

Μετά τις δηλώσεις, χθες, του υπουργού Άμυνας, στην ατζέντα του Ερντογάν στο Βερολίνο είναι και το θέμα της αγοράς μαχητικών Eurofighter. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας χθες στην Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι διεξάγονται συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία και οι δύο χώρες προσπαθούν τώρα να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την πώληση στην Τουρκία ευρωπαϊκών μαχητικών 5ης γενιάς, στη θέση των F-35, την πώληση των οποίων μπλόκαραν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας.