Λέγεται ότι ο άνθρωπος είναι ένα λογικό ον. Σε όλη μου τη ζωή έψαχνα για στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό. - Bertrand Russell, 1872-1970, Βρετανός φιλόσοφος

Η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης χρηματοδοτεί την αγορά συστήματος μανομετρίας υψηλής ανάλυσης, για την Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν. Παπαγεωργίου

29 Μαΐου, 2024

  Προγραμματική σύμβαση  για την χρηματοδότηση από την Αντιπεριφέρεια  Μητροπολιτικής Ενότητας  Θεσσαλονίκης, συστήματος  μανομετρίας  υψηλής  ανάλυσης που θα ενισχύσει δυναμικά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του «Γ.Ν. Παπαγεωργίου»,  υπέγραψαν ο Αντιπεριφερειάρχης  Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας και ο  πρόεδρος   του δ.σ.   του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Μιχάλης Καραβιώτης.

            Όπως έγινε γνωστό, με την προμήθεια και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος δημιουργούνται οι προϋποθέσεις  για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων μανομετρίας  του πεπτικού συστήματος  σε παιδιά και στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που δεν ήταν εφικτό έως τώρα.

            Σημειώνεται ότι η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτεί  την προμήθεια του συστήματος μανομετρίας υψηλής ανάλυσης με 50.000 ευρώ από Ίδιους Πόρους στο πλαίσιο  του Αναπτυξιακού  Προγράμματος  της ΠΚΜ  για το 2024, ενώ οι διαδικασίες  της εγκατάστασης  και λειτουργίας του στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, θα γίνουν από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Σε δηλώσεις του ο κ. Γιουτίκας έκανε λόγο για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας  στους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά. Από την πλευρά του ο κ. Καραβιώτης επισήμανε ότι «η μανομετρία υψηλής ανάλυσης του πεπτικού συστήματος αποτελεί σημαντική διαγνωστική μέθοδο που πρέπει να είναι διαθέσιμη σε εξειδικευμένα τμήματα παιδιατρικής γαστρεντερολογίας, ώστε να κατευθύνει τα επόμενα θεραπευτικά βήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε ως τώρα η δυνατότητα διενέργειας μανομετρίας πεπτικού στα παιδιά ωστόσο το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό με την εξειδικευμένη γνώση για τη διενέργεια μανομετριών υψηλής ευκρίνειας.