Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Ισραήλ πως «σκοτώνει αθώους χωρίς κανένα κριτήριο» στη Λωρίδα της Γάζας, κρίνοντας πως η ανταπόδοση του ισραηλινού στρατού στην επίθεση της Χαμάς αποδείχθηκε «εξίσου βαριά».
«Μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, οι συνέπειες, η λύση του Ισραήλ, αποδείχθηκε εξίσου βαριά με αυτήν της Χαμάς. Σκοτώνει αθώους χωρίς κανένα κριτήριο», είπε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Μπραζίλια.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ «ρίχνει βόμβες εκεί όπου βρίσκονται παιδιά», ειδικά «σε νοσοκομεία», χρησιμοποιώντας «ως πρόσχημα το ότι είναι τρομοκράτες εκεί».
«Αυτό είναι ανεξήγητο. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σώζεις τις γυναίκες και τα παιδιά, μετά μπορείς να πολεμήσεις όποιον θες», επέμεινε ο Λούλα.
Αντιπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στη Βραζιλία επέκριναν έντονα τις δηλώσεις του, που χαρακτήρισαν «λαθεμένες», «άδικες» και «επικίνδυνες», κατηγορώντας τον πρόεδρο πως «βάζει στο ίδιο επίπεδο» το Ισραήλ και τη Χαμάς.
Υπερασπίστηκαν τις «οφθαλμοφανείς και αποδεδειγμένες» προσπάθειες των ισραηλινών αρχών να «σώσουν παλαιστίνιους αμάχους».
«Η κοινότητά μας αναμένει ισορροπία από πλευράς των αρχών μας», πρόσθεσε η ισραηλιτική συνομοσπονδία της Βραζιλίας, που λέει ότι εκπροσωπεί 120.000 βραζιλιάνους εβραίους, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα όλης της περιοχής.
Την 7η Οκτωβρίου, η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, κατά τον επίσημο απολογισμό.
Οι ισραηλινές αρχές λένε πως άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κρατούνται όμηροι.
Έκτοτε το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας ακατάπαυστα και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο να «αφανιστεί» η Χαμάς. Οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 11.240 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, ανάμεσά τους 4.630 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Το Ισραήλ αρνείται πως βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο νοσοκομεία. Κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί δομές υγείας και υπόγειες σήραγγες κάτω από αυτές για να κρύβει στρατιωτικό υλικό και μαχητές, κάτι που διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Ο Λούλα υπογράμμισε πως ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους δεν έχει προηγούμενο σε σύγκρουση αυτού του είδους.
Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής υποδέχθηκε προσωπικά χθες, σε βάση της πολεμικής αεροπορίας στην Μπραζίλια, 22 Βραζιλιάνους και 10 μέλη οικογενειών τους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη Γάζα προχθές Κυριακή, μέσω Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έπειτα από έναν μήνα και πλέον αναμονής στην εμπόλεμη ζώνη.
Η πτήση με τους επαναπατρισθέντες προσγειώθηκε περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο της Χεσίφι (Περναμπούκο), όπου έκανε σταθμό προτού συνεχίσει το ταξίδι προς την πρωτεύουσα Μπραζίλια.
«Σήμερα είναι πολύ χαρούμενη ημέρα για τους Βραζιλιάνους», τόνισε νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Λούλα. Η κυβέρνηση επαναπάτρισε υπηκόους της που «αφέθηκαν ελεύθεροι με πολλές θυσίες» και η τύχη τους εξαρτήθηκε «από τη βούληση του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Την Πέμπτη, ο Σέλσου Αμορίμ, στενός συνεργάτης του Λούλα, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βραζιλία στην «ανθρωπιστική σύνοδο» για τη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι, τάχθηκε υπέρ άμεσης «κατάπαυσης του πυρός», τονίζοντας πως οι θάνατοι χιλιάδων παιδιών στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εντείνουν την ανησυχία για «γενοκτονία».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ