Η θεωρία μου είναι ότι η θεμελιώδης πηγή συγκρούσεων στο νέο κόσμο δεν θα είναι πρωτίστως ιδεολογική ή οικονομική. Ο μεγάλοι διχασμοί στην ανθρωπότητα και οι κύριοι λόγοι συγκρούσεων θα είναι πολιτισμικοί. Samuel P. Huntington, 1927-2008, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας

Η Αφρικανική Ένωση “καταδίκασε έντονα” τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα

8 Μαΐου, 2024

Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε σήμερα με ανακοίνωσή της τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τη φονική κλιμάκωση».

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχαμάτ εξέφρασε την εξαιρετική ανησυχία του για τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα ο οποίος προκαλεί κάθε στιγμή μαζικούς θανάτους και συστηματικές καταστροφές», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Ο οργανισμός «καταδικάζει έντονα την επέκταση του πολέμου αυτού στο σημείο διέλευσης της Ράφα, τον μοναδικό διάδρομο για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας» και «ζητεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να συντονίσει αποτελεσματικά την κοινή δράση για να σταματήσει αυτή η φονική κλιμάκωση».

Χθες Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης κοντά στη Ράφα και έθεσε υπό τον έλεγχό του το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο.

Την Κυριακή είχε κλείσει και το άλλο συνοριακό πέρασμα, που συνδέει το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, έπειτα από επίθεση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στην περιοχή που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

Ωστόσο νωρίτερα σήμερα οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία του Κερέμ Σαλόμ προκειμένου «να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «το άμεσο άνοιγμα» των σημείων διέλευσης στη Ράφα και στο Κερέμ Σαλόμ εκτιμώντας ότι το κλείσιμό τους «είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση» στον παλαιστινιακό θύλακα.