Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα. Λόρδος Palmerston, 1784-1865, Βρετανός πρωθυπουργός.

GES2023 – ΓΓΔΟΣΕ Μ. Μυρογιάννη: Καινοτομία και ανθρώπινο δυναμικό η βάση της ανάπτυξης

«Η καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν τη βάση του επιχειρηματικού μετασχηματισμού και της ανάπτυξης», τόνισε η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, κατά την πρώτη ημέρα του 34ου «Greek Economic Summit (GES2023)», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα. Η κ. Μυρογιάννη σημείωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα αποτελεί ουσιαστική πτυχή της βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Ως προς την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, και με σημείο αναφοράς το ρεκόρ εισροής Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για το έτος 2022 και την εκτόξευση των εξαγωγών, η γενική γραμματέας επεσήμανε ότι από το 2019 λειτουργεί ολοκληρωμένο δίκτυο της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών (Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ελληνικές Πρεσβείες και Προξενεία, εποπτευόμενοι φορείς Enterprise Greece, Export Credit Greece).

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η πλατφόρμα Export Help Desk της Enterprise Greece, όπου κάθε εξαγωγική επιχείρηση μπορεί να υποβάλλει ερωτήματα και να λαμβάνει άμεσες απαντήσεις και καθοδήγηση για πρόσβαση σε νέες αγορές, σημείωσε η κ. Μυρογιάννη, ενώ παράλληλα, στον ιστότοπο AGORA του υπουργείου Εξωτερικών, η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να βρει εύχρηστο και επικαιροποιημένο υλικό για τις συνθήκες αγοράς σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Με σκοπό την παροχή προηγμένων γνώσεων και πόρων προς τους σημερινούς και μελλοντικούς εξαγωγείς, καθώς και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, προγραμματίζεται εντός του 2024 η δημιουργία της «Εθνικής Πύλης Εξωστρεφούς Επιχειρηματικότητας», η οποία θα συγκεντρώνει σε μια συνεκτική δομή όλες τις υπηρεσίες Οικονομικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, δίνονται ισχυρά κίνητρα για εμβληματικές επενδύσεις στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Τέλος, η κ. Μυρογιάννη ανέδειξε τη σημασία της πρωτοβουλίας GR-eco islands, σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίασης για το νησί του Πόρου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διάσκεψη COP28 στο Ντουμπάι.

To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι MEDIA PARTNER του Συνεδρίου  –  On camera δηλώσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στις διευθύνσεις  www.youtube.com/user/AMNAwebTV  www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos και we.tl/eiy4bmwuzg

Σοφία Αραβοπούλου