Φανατικός είναι κάποιος που δεν θέλει ν αλλάξει γνώμη και δεν θέλει ν’ αλλάξει θέμα - Ουίνστον Τσώρτσιλ

Γερμανός ρωμαιοκαθολικός ιερωμένος στο Μαλί που απήχθη το 2022 απελευθερώθηκε

27 Νοεμβρίου, 2023

Ρωμαιοκαθολικός ιερωμένος με γερμανική υπηκοότητα, ο πάτερ Χανς-Γιοάχιμ Λόρε, που είχε εξαφανιστεί τον Νοέμβριο του 2022 στο Μαλί και πιστευόταν έκτοτε πως απήχθη, απελευθερώθηκε, δήλωσαν χθες Κυριακή πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στην αρχιεπισκοπή και στην κυβέρνηση.

«Ο ιερέας Χανς-Γιοάχιμ Λόρε, που είχε απαχθεί την 20ή Νοεμβρίου 2022, απελευθερώθηκε» χθες Κυριακή και «βρίσκεται σε αεροσκάφος με προορισμό την πατρίδα του», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της αρχιεπισκοπής υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, ως είθισται σε υποθέσεις απαγωγών. Κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Δεν δόθηκε καμιά διευκρίνιση για την κατάσταση της υγείας του ιερωμένου, τις συνθήκες της απαγωγής του, ούτε αυτές της απελευθέρωσής του.

Ο πάτερ Λόρε εξαφανίστηκε ενώ αναμενόταν να πάει να λειτουργήσει στην Μπαμακό. Θεωρείτο έκτοτε πως απήχθη, κάτι συνηθισμένο γενικά στο Μαλί, σπάνιο όμως στην πρωτεύουσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν πληροφορήθηκε ποτέ να προβλήθηκε οποιαδήποτε απαίτηση από τους απαγωγείς.

Γνωστός και ως «Χα-Γιο», ο γερμανός ιερωμένος, μέλος της ιεραποστολικής εταιρείας Αφρικής, που αποκαλείται επίσης λευκοί ιερείς, ζούσε στο Μαλί κάπου τριάντα χρόνια. Δίδασκε στην πρωτεύουσα Μπαμακό, στο ινστιτούτο ισλαμοχριστιανικής εκπαίδευσης, το οποίο δέχεται σπουδαστές απ’ όλη την Αφρική. Είχε διατελέσει επίσης εθνικός γραμματέας επιτροπής διαθρησκευτικού διαλόγου.

Πρόκειται για τον δεύτερο Γερμανό που αφήνεται ελεύθερος από τους απαγωγείς του μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους στο Σαχέλ. Τον Δεκέμβριο του 2022, αφέθηκε ελεύθερος ο Γιοργκ Λάγκε, εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που είχε απαχθεί την 11η Απριλίου 2018 στον δυτικό Νίγηρα, περιοχή που γειτονεύει με το Μαλί και πλήττεται σκληρά από τη δράση τζιχαντιστών.

Κάποιοι ξένοι όμηροι, ανάμεσά τους υπήκοος Νότιας Αφρικής, όπως και ζευγάρι Ιταλών μαζί με το παιδί του, παραμένουν κρατούμενοι στο Σαχέλ, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί είτε από το περιβάλλον τους ή από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Το Μαλί πλήττει από το 2012 η βία αυτονομιστών, τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, παραστρατιωτικών οργανώσεων και συμμοριών κακοποιών· η χώρα παραμένει βυθισμένη σε βαθιά, πολυδιάστατη κρίση, ασφαλείας, ανθρωπιστική και πολιτική. Μια από τις διαστάσεις της είναι οι απαγωγές, ξένων και ντόπιων. Τα κίνητρα είναι ποικίλα, από εγκληματικά ως ιδεολογικά-από την απόσπαση λύτρων ως τα αντίποινα, περνώντας από την πρόθεση να ξεκινήσει κάποια διαπραγμάτευση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ