Ο πιο πετυχημένος πολιτικός είναι εκείνος που λέει αυτά που σκέπτονται όλοι και τα λέει όσο γίνεται πιο δυνατά. Theodore Roosevelt Jr, 1858-1919, Αμερικανός πρόεδρος

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3% και κάνει λόγο για «σημείο καμπής» μετά τη στασιμότητα

24 Απριλίου, 2024

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναθεώρησε σήμερα επί τα βελτίω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 0,2% στο 0,3% για το τρέχον έτος. Για σημείο καμπής» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ανακοινώνοντας την εαρινή πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι από τις αρχές του έτους διαπιστώνεται ανάκαμψη, έπειτα από δυο χρόνια στασιμότητας, η οποία οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας. Η μικρή βελτίωση της πρόβλεψης «δεν αποτελεί βεβαίως λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι ή να μην συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» της Γερμανίας, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και εξήγησε πόσο σημαντική είναι η μείωση των τιμών της ενέργειας – και επειδή οι καταναλωτές, χωρίς τους υπέρογκους λογαριασμούς, μπορούν και πάλι να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στην κατανάλωση.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αύξηση των εισοδημάτων και ο χαμηλός πληθωρισμός θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία και το επόμενο έτος, για το οποίο προβλέπει ανάπτυξη ύψους 1%. Προκειμένου η Γερμανία να επιστρέψει στα παλαιότερα επίπεδα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως περιορισμό της γραφειοκρατίας, παροχή κινήτρων για περισσότερη εργασία και αύξηση των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων.