Πώς να οργανωθεί μια εκστρατεία εμβολιασμού υπό τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε μια περιοχή που βρίσκεται αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο και στερείται ηλεκτρικού ρεύματος, με τη βοήθεια να εισέρχεται με το σταγονόμετρο; Ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να οργανωθεί μια εκστρατεία εμβολιασμού αυτής της κλίμακας την ώρα που βρέχει βόμβες», δήλωσε στο AFP η Τζουλιέτ Τούμα εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Στη Γάζα 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι τους εκτοπισμένοι και οι μισοί από τους οποίους παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στοιβάζονται σε μια ολοένα και μικρότερη περιοχή.
Εδώ και μήνες ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την υγειονομική κατάσταση στον θύλακα, όπου λιμνάζοντα νερά, βουνά από σκουπίδια και μπάζα, η καλοκαιρινή ζέστη και ο συνωστισμός δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση επιδημιών.
Η ανησυχία αυξήθηκε κατακόρυφα την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έκανε λόγο για τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος πολιομυελίτιδας σε ένα βρέφος 10 μηνών στη Λωρίδα της Γάζας. Στον παλαιστινιακό θύλακα η ασθένεια αυτή είχε εξαλειφθεί πριν 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας σε μια περιοχή από την οποία είχε εξαλειφθεί λέει πολλά για την κατάσταση» που επικρατεί εκεί, υπογράμμισε η Τούμα.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η απειλή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σκοπεύει να αναπτύξει 2.700 υγειονομικούς σε 708 ομάδες που θα φτάσουν σε όλα τα σημεία της Γάζας.
Η Unicef από την πλευρά της θα διασφαλίσει τη συντήρηση των εμβολίων που χρειάζονται για να χορηγηθούν σε περισσότερα από 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Τζόναθαν Κρικς.
Το απαραίτητο υλικό, μεταξύ του οποίου και ψυγεία, άρχισε να φτάνει χθες, Τετάρτη, στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
Οι δόσεις των εμβολίων αναμένεται να περάσουν την Κυριακή από το Κερέμ Σαλόμ, το πέρασμα μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας. Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία θα πρόκειται για εμβόλια που χορηγούνται από στόματος και όχι με ενέσιμη μορφή, σημείωσε ο Κρικς.
Αν και για κάθε παιδί προβλέπονται δύο δόσεις, ο ΟΗΕ έστειλε 1,6 εκατομμύριο δόσεις για να καλυφθούν τυχόν απώλειες, κυρίως λόγω της ζέστης.
Για να εντοπίζονται οι δόσεις που έχουν αλλοιωθεί, «κάθε κουτί έχει αισθητήρα που αντιδρά στις αλλαγές της θερμοκρασίας», εξήγησε ο Κρικς.
Όμως πρώτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, όλα τα σημεία εισόδου της οποίας ελέγχονται από τον ισραηλινό στρατό.
Τακτικά εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν τα διαδικαστικά εμπόδια που εγείρουν οι ισραηλινές αρχές και τις αλλαγές στον κατάλογο των προϊόντων που επιτρέπεται να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Από την πλευρά του το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν εγείρει εμπόδια κανενός είδους και κατηγορεί τον ΟΗΕ και τις ΜΚΟ ότι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό για να κάνουν τις διανομές.
Μόλις εισέλθουν στη Γάζα, τα εμβόλια θα πάνε στην αποθήκη του ΟΗΕ στη Ντέιρ αλ Μπάλα για να παραμείνουν σε ψυγεία ως την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, στις 31 Αυγούστου, σημείωσε η Τούμα.
Θα διανεμηθούν σε νοσοκομεία, καταφύγια εκτοπισμένων και κέντρα των ΜΚΟ «με φορτηγά ψυγεία, αν καταφέρουμε να βρούμε, διαφορετικά σε θερμομονωτικά δοχεία», πρόσθεσε ο Κρικς.
Έπειτα από περισσότερους από δέκα μηνες πολέμου «μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας εξακολουθούν να λειτουργούν και αυτά μόνο εν μέρει», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Unicef.
Από τα 16 μόνο τα 11 μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια θα διατηρηθούν στη σωστή θερμοκρασία. Τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν καύσιμα ή γεννήτριες αρκετά ισχυρές ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης αφότου τέθηκε εκτός λειτουργίας το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα και τη διακοπή της σύνδεσης με το Ισραήλ.
Ακόμη μία πρόκληση θα είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών στη διάρκεια του εμβολιασμού.
Την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει να υπάρξει μια «παύση πολιομυελίτιδας» στον πόλεμο.
«Χωρίς ασφαλές περιβάλλον, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο 95% των παιδιών κάτω των 10 ετών: τον στόχο που έχει τεθεί για την εκστρατεία εμβολιασμού», προειδοποίησε ο Μούσα Άμπεντ του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
ΕΜ