Η διαφορετικότητα είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει σε μια κοινωνία, αλλά μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο αν δεν υπάρχει. - William Sloane Coffin, 1924-2006, Αμερικανός πράκτορας της CIA και μετέπειτα ιεροκήρυκας & ακτιβιστής

Φώτης Μάρης: Το ν/σ είναι το πρώτο βήμα για την ουσιαστική ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων

29 Φεβρουαρίου, 2024

Συνεχίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και την καθιέρωση πλαισίου λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» με ακρόαση των φορέων της εκπαίδευσης που είχαν προκληθεί για να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Στη διαδικασία που ακολούθησε, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Φώτη Μάρη, με την διττή του ιδιότητα, ως Προέδρου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΑΕΙ.

Ο κ. Μάρης στην τοποθέτησή του επιβεβαίωσε το πολύ καλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της Συνόδου των Πρυτάνεων και του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα θέματα του δημόσιου πανεπιστημίου και τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην οργάνωση και στη λειτουργία του, ενώ χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου «η οποία του δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε περιφερειακό επίπεδο με βάση την πρόταση του».

«Να πω ότι το Δημοκρίτειο θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία που του δίνει το ν/σ αυτό. Η αύξηση των δεικτών όπως αυτά παρακολουθούνται από την ΕΘΑΑΕ στο 20% της επίτευξης των στόχων μας κάνει να αισιοδοξούμε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα που να μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε για όλη τη ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα δεδομένα του σήμερα αλλά και του μέλλοντος. Ζητώντας να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης και έχουμε την απόλυτη στήριξη για αυτό. Το εισηγηθήκαμε στην ΕΘΑΑΕ το συζητήσαμε και σύμφωνα με την εισήγησή της το βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Μάρης.

Συνεχίζοντας ο κ. Μάρης αναφέρθηκε στη στενή και ποιοτική συνεργασία μεταξύ της Συνόδου των Πρυτάνεων και του υπουργείου Παιδείας ευχαριστώντας δημοσίως και αποκαλύπτοντας πως «τη λίστα των αλλαγών την δουλέψαμε μαζί με τα στελέχη του Υπουργείου». «Έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια από το προεδρείο (σύνοδος πρυτάνεων) έξι μήνες τώρα και συζητήσαμε αναλυτικά στα Πανεπιστήμια πολλές προτάσεις. Έτσι υπάρχει μια σημαντική λίστα αλλαγών την οποία δουλέψαμε με τα στελέχη του Υπουργείου. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως για αυτό, κύριε Γενικέ, γιατί αποτελεί ένα πρώτο βήμα ουσιαστικής ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της διοικητικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων μιας και αυτό το νομοσχέδιο αυτονομεί και το ΕΑΠ» υποστήριξε ο κ, Μάρης.

Ειδικότερα για την εικόνα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου και τις δυνατότητες του ο κ. Μάρης ανέφερε: «Η Σύνοδος δηλώνει σθεναρά ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα του έχει αποδείξει ικανότητά του. Το αποδεικνύει η περίοδος της οικονομικής κρίσης, το αποδεικνύουν οι πτυχιούχοι των ελληνικών πανεπιστημίων που διαπρέπουν σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Για την ίδρυση με το νομοσχέδιο μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ως παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ο κ.Μάρης τόνισε: «Σύμφωνα με τα άρθρα που αφορούν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, σύνοδος των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων προφανώς και υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και θεωρεί ότι όποια αλλαγή πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον. Και αυτή να υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος επιμένει

– στο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο

– τη συνδρομή επιστημονικών κοινωνικών και χωροταξικών όρων για την επόμενη μέρα.

Άρα πρέπει να είμαστε ένα ενεργό παρατηρητήριο, να παρακολουθούμε την εξέλιξη και αν χρειαστεί πιθανόν να επανέλθουμε. Εφόσον τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των πανεπιστημίων του εξωτερικού λειτουργήσουν πρέπει να διασφαλιστεί για τη λειτουργία τους μια σειρά από εγγυήσεις και για τα ιδρύματα, για τα νομικά  πρόσωπα  αυτά».