Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει και την άλλη μισή σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει. Henri Béraud, 1885-1958, Γάλλος δημοσιογράφος & συγγραφέας

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα εισέρχονται στην Γάζα μετά την έναρξη της εκεχειρίας

24 Νοεμβρίου, 2023

Καθώς τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ ήδη εισήλθε στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πρώτη παύση των εχθροπραξιών έπειτα από σχεδόν επτά εβδομάδες πόλεμου ξεκίνησε σήμερα στις 07:00 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Αξιωματούχοι από το Κατάρ, οι οποίοι μεσολάβησαν για την επίτευξη της εκεχειρίας, έχουν επισημάνει ότι ενδέχεται να υπάρξει παράταση έως και 10 ημερών.

Βασικός όρος της συμφωνίας είναι η απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα λίγο μετά τις 7 το πρωί. Συνολικά 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στον θύλακα.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τέσσερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα και άλλα τόσα που μεταφέρουν αέριο έχουν παραδοθεί μέσω της Ράφα στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα. Τις παραδόσεις αυτές ενέκρινε το Ισραήλ στο πλαίσιο της παύσης.

Στο μεταξύ 10 ασθενοφόρα έχουν σταλεί για να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Την επιχείρηση «συντονίζει και συνοδεύει» ο ΟΗΕ, επεσήμανε η Ερυθρά Ημισέληνος στο Χ.

Τα ασθενοφόρα αναχώρησαν από τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αποστολή τους είναι να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας.

Ο βομβαρδισμός και η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.

Έκτοτε περισσότεροι από 14.800 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου θύλακα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

Παρά τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού, μετά την έναρξη της παύσης εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναχώρησαν για το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να ελέγξουν τα σπίτια τους.

Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι «μια επικίνδυνη ζώνη πολέμου», τόνισε ο στρατός του Ισραήλ, καλώντας τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στην «ανθρωπιστική ζώνη», όπως τη χαρακτήρισε, στα νότια.

Στις 16:00 πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, γυναίκες και παιδιά. Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Στη διάρκεια της εκεχειρίας όλες οι πλευρές συμφώνησαν να αναστείλουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες, δήλωσε εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον δύο μήνες, όταν τελειώσει η «σύντομη» εκεχειρία.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τη Χαμάς.

ΕΜ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ