Η πρώτη απαίτηση της πολιτικής δεν είναι η ευφυΐα ή η ενεργητικότητα, αλλά η υπομονή. Η πολιτική είναι δρόμος αντοχής στον οποίο συνήθως η χελώνα νικάει το λαγό. John Major, 1943-, Βρετανός Πρωθυπουργός [1990-1997]

Φινλανδός πρωθυπουργός: Η Ρωσία ετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση με τη Δύση

13 Μαρτίου, 2024

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία ετοιμάζεται για μια “μακρά σύγκρουση με τη Δύση” και ζήτησε περισσότερες δαπάνες και συντονισμό όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε σε σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα πως η εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα “ανούσιο βήμα” και πως η Ρωσία θα αναπτύξει στρατεύματα και συστήματα καταστροφής στα σύνορα με τη Φινλανδία μετά την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Ο Όρπο είπε στο Ευρωκοινοβούλιο: “Η Ρωσία ετοιμάζεται προφανώς για μια μακρά σύγκρουση με τη Δύση και αντιπροσωπεύει μια μόνιμη και βασική στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη”.

“Αν εμείς, ως ενωμένη Ευρώπη, δεν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε επαρκώς σε αυτήν την πρόκληση, τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτα με κίνδυνο και την επερχόμενη απειλή επίθεσης”.

Ο Όρπο, η χώρα του οποίου συνορεύει με τη Ρωσία, κάλεσε την 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και είπε πως η Ένωση πρέπει να φροντίσει την άμυνά της.

“Η Ρωσία δεν είναι ανίκητη”, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης σήμερα τη Δύση πως η Ρωσία είναι από τεχνική άποψη έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και πως αν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αυτό θα θεωρηθεί ως σημαντική κλιμάκωση της κρίσης.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός είπε επίσης πως η ασφάλεια της ΕΕ δεν μπορεί να βασίζεται στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει “μετατρέψει σε όπλο” εναντίον της Φινλανδίας τη μετανάστευση και αυτό είναι απαράδεκτο, είπε ακόμη ο Όρπο.

“Η Ρωσία ωθεί υπηκόους τρίτων χωρών προς τα ανατολικά σύνορά μας, αυτό δεν είναι αποδεκτό”, είπε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.