Οι Φιλιππίνες έδωσαν εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι σκάφος της ακτοφυλακής που είχε αγκυροβολήσει στην διαφιλονικούμενη ατόλη Σαμπίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα ύστερα από πέντε μήνες καθώς η αποστολή του ολοκληρώθηκε, όπως ανακοίνωσε σήμερα το συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τη ναυσιπλοΐα.
Από τον Απρίλιο, το σκάφος της ακτοφυλακής Teresa Magbanua είχε αναπτυχθεί για να παρακολουθήσει αυτό που η Μανίλα εκτιμά ότι είναι μικρής κλίμακας, κινεζικές επιχειρήσεις διεκδίκησης στην περιοχή. Η παρουσία του είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.
«Ύστερα από περισσότερους από πέντε μήνες στη θάλασσα, όπου έφερε εις πέρας τα καθήκοντά του για περιπολία παρά τις αντιξοότητες, το Teresa Magbanua πλέει τώρα στο λιμάνι με την αποστολή του να έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Λούκας Μπέρσαμιν, εκτελεστικός γραμματέας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ναυσιπλοΐας σε ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η κινεζική ακτοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα ότι σκάφος των Φιλιππίνων αποχώρησε από την ατόλη Σαμπίνα στις 14 Σεπτεμβρίου, αφού παρέμεινε εκεί για σχεδόν πέντε μήνες, σε μια κίνηση την οποία η Κίνα θεώρησε παράνομη, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η Κίνα έλαβε μέτρα κατά του σκάφους 9701 των Φιλιππίνων σύμφωνα με τον νόμο, ενώ οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες των Φιλιππίνων να οργανωθεί ο ανεφοδιασμός του σκάφους απέτυχαν, δήλωσε ο Λιου Ντετζούν, εκπρόσωπος της κινεζικής ακτοφυλακής, σύμφωνα με το Xinhua.
Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια υψηλόβαθμων συνομιλιών μεταξύ της Μανίλας και του Πεκίνου στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα κατά τις οποίες οι Φιλιππίνες επανέλαβαν τη θέση τους αναφορικά με την ατόλη Σαμπίνα και η Κίνα επανέλαβε το αίτημά της για απόσυρση του σκάφους.
Η περιοχή, στην οποία η Κίνα αναφέρεται ως ύφαλος Σιανμπίν και οι Φιλιππίνες ως ατόλη Εσκόντα, βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ δυτικά της επαρχίας Παλαουάν των Φιλιππίνων, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας.
Η Μανίλα και το Πεκίνο αλληλοκατηγορούνται για τον εσκεμμένο εμβολισμό σκαφών της ακτοφυλακής τους σε μια σειρά από περιστατικά κοντά στη Σαμπίνα τον περασμένο μήνα.
Η Κίνα διεκδικεί, επικαλούμενη ιστορικούς λόγους, σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, ερχόμενη σε διένεξη με άλλες χώρες της περιοχής (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) που έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις.
ΤΦ