Εάν δίνεις προσοχή στη κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς - Margaret Thatcher

Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί τη Γεωργία ότι το νομοσχέδιο για ‘ξένους πράκτορες’ απειλεί τις πιθανότητές της για ένταξη στην ΕΕ

2 Μαΐου, 2024

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε σήμερα τη γεωργιανή κυβέρνηση ότι η προτεινόμενη νομοθεσία για τους «ξένους πράκτορες» είναι απαράδεκτη και θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ελπίδες της για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ εάν υιοθετηθεί με τη σημερινή του μορφή.

Το νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ότι κάθε οργανισμός που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής του από το εξωτερικό θα καταχωρίζεται ως «οργανισμός που επιδιώκει συμφέροντα ξένης δύναμης», έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε χθες σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» που έχει επικριθεί ότι είναι ρωσικής έμπνευσης, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που είναι αντίθετοι στον προτεινόμενο νόμο.

Ο Χερτ Γιαν Κούπμαν, γενικός διευθυντής της διεύθυνσης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη γεωργιανή πρωτεύουσα ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση και ανησυχούν με ό,τι συμβαίνει.

«Υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία. Ο νόμος που ψηφίστηκε για τη διαφάνεια σε δεύτερη ανάγνωση είναι απαράδεκτος ως έχει και θα δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία», δήλωσε ο Κούπμαν.

«Ωστόσο, υπάρχει ακόμα χρόνος. Θα συντάξουμε τις συστάσεις μας (για το έαν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Γεωργία) τον Σεπτέμβριο και θα εκδώσουμε την έκθεσή μας τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, άρα υπάρχει ακόμα χρόνος. Αλλά η μπάλα είναι σίγουρα στην πλευρά της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Το γεωργιανό κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει το νομοσχέδιο σε τρίτη ανάγνωση σε περίπου δύο εβδομάδες.

ΤΦ